Moguća obnova razgovora Beograda i Prištine

Radiosarajevo.ba
Moguća obnova razgovora Beograda i Prištine

Razgovori između Beograda i Prištine mogli bi, uz posredovanje europskih diplomata, biti obnovljeni ove godine, pri čemu bi kulturna baština, decentralizacija i sjever Kosova bile tri glavne teme razgovora, prenose u utorak beogradski elektronički mediji pozivajući se na britansku medijsku kuću BBC i njezine diplomatske izvore.

Sva tri navedena područja bila su, navodi se, aktualna i tijekom razgovora u kojima je posredovao bivši izaslanik UN-a Maarti Ahtisaari.

Razgovori bi se mogli obnoviti nakon stalnog i upornog inzistiranja međunarodnih čimbenika, a ideja o nastavku razgovora o tehničkim pitanjima dobila je, kako se ističe, novi poticaj nakon posjeta visokih američkih i europskih diplomata Beogradu i Prištini tijekom proteklih tjedana.

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini u Prištini je izravno stavio do znanja da bi razgovori dviju strana mogli započeti odmah nakon regionalnog sastanka u Sarajevu koji bi, u organizaciji Europske unije, trebao biti održan u lipnju, navodi se te dodaje kako međunarodni dužnosnici traže da se odustane od inzistiranja na otvaranju pitanja statusa.

Ponovljeni razgovori između Beograda i Prištine bili bi, dodaje se, lakši no prije te se računa na pomoć europskih diplomata na Kosovu, prije svega talijanskog veleposlanika Michaela Giffonija, imenovanog izaslanikom EU za sjever Kosova, te grčkog veleposlanika Dimitrisa Moskopulosa.

Službena Priština, po izvorima BBC-a, može formirati najmanje osam radnih skupina koje bi pomogle u pripremi tehničkih pregovora, dok bi neki razgovori, isključujući pitanje statusa, mogli početi odmah nakon izjašnjavanja Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja neovisnosti Kosova.

Dodaje se da bi pripremna faza trebala biti održana u kolovozu, kako bi zatim bio otvoren put za razgovore na tehničkoj razini, te da se, radi davanja veće ozbiljnosti razgovorima, razmišlja o uključivanju nekih ministara u izaslanstvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije