! / Mogherini sa partnerima zapadnog Balkana: EU integracija ključni i strateški cilj

30. 10. 2019. u 10:31:00 Anadolija

Shares: 6

Visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije, Federica Mogherini, u utorak je upriličila radnu večeru sa čelnicima partnera sa zapadnog Balkana.

Visoka predstavnica i čelnici sa zapadnog Balkana razmijenili su svoja viđenja odnosa između EU i zapadnog Balkana, kao i dešavanja u regiji.

Izrazili su žaljenje u vezi sa odlukom Evropskog vijeća o neotvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, te su se složili da EU integracija zapadnog Balkana nastavlja biti ključnim strateškim ciljem u zajedničkom interesu Evropske unije i regije.

U ovom kontekstu, visoka predstavnica i čelnici sa zapadnog Balkana razgovarali su o tome šta se zajednički uradilo i postiglo u proteklih pet godina. Također su se osvrnuli i na zajedničke predstojeće izazove.

Partneri sa zapadnog Balkana potvrdili su svoje snažno opredjeljenje EU perspektivi, reformama koje ona podrazumijeva, prvenstveno i najvažnije u korist građana, kao i regionalnoj saradnji i dobrim susjedskim odnosima.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA