MMF: Rok srbijanskoj Vladi do oktobra

Radiosarajevo.ba
MMF: Rok srbijanskoj Vladi do oktobra

Međunarodni monetarni fond dao je rok Vladi Srbije da do oktobra dokaže da će reforme državne administracije dati rezultate.

Srbija će preostali novac iz tekućeg standby aranžmana sa MMF-om dobiti tek krajem godine i to ukoliko se pregovori, koji će biti nastavljeni 20. oktobra, uspješno završe.

Tokom sedmodnevnih razgovora koji su okončani u ponedjeljak, delegacija MMF-a i predstavnici Srbije postignut je dogovor o ovogodišnjem budžetu, dok problem predstavljaju fiskalna politika i budžet za 2010.

Prema tom dogovoru neće biti ni povećanja PDV-a, ni smanjenja penzija i plata, saznaje B92 u Vladi.

Udara na kućni budžet najverovatnije neće biti ni iduće godine, ali će sigurno biti smanjenja broja zaposlenih u javnom sektoru.

Poljoprivrednicima prijete zaplene

Poljoprivrednici u Srbiji upozoravaju da bi iduće godine mogla da im zaprijeti masovna pljenidba zemlje ukoliko ne uspiju da otplate kredite.

I stručnjaci i poljoprivrednici upozoravaju da bi tako nešto moglo da ima dugoročne posljedice na ekonomiju Srbije. Ovogodišnja žetva, koja je u toku, poslednji je momenat da se to spriječi. Kombajni, holmeri, traktori koštaju više stotina hiljada eura, ali to što su ih njihovi vlasnici kupili - ne znači da je stanje u poljoprivredi dobro, piše B92.

b92.net/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije