MMF obustavlja podršku budžetu Kosova

Radiosarajevo.ba
MMF obustavlja podršku budžetu Kosova

Međunarodne finansijske institucije su stavile vladu Kosova na spisak neodgovornih, najavljujući da će zbog toga povući finansijsku podršku kosovskom budžetu.

Prema prvom finansijskom proračunu, Kosovo će izgubiti najmanje 144 miliona eura. Ako ne uštedi ovaj iznos do kraja godine, Kosovo 2012. godine treba proglasiti potpunu ekonomsku krizu, prenose danas prištinski mediji.

Poništavanje stand bay sporazuma sklopljenog prošlog ljeta sa Međunarodnim monetarnim fondom uskratilo je Thacijevoj vladi da raspolaže sa blizu 150 miliona eura donacija i povoljnih kredita međunarodnih finansijskih organizacija, tačnije MMF-a, Svjetske banke i Evropske komisije.

Bilo je predviđeno da tim sredstvima bude pokriven ovogodišnji budžetski deficit od 226 miliona eura.

Predstavnici MMF-a se nakon višednevne kontrole nisu složili s velikim finansijskim troškovima za plate i dnevnice, finansijsko učešće u izgradnji novih naselja i troškovima planiranim za autoput, koji su predstavljeni u usvojenom budžetu.

Smanjenje troškova je posljednja šansa da Kosovo ne doživi ekonomsku krizu naredne godine, zaključuju mediji.

Izuzimanje Kosova od MMF-a predstavljat će rijedak slučaj u svijetu da ta organizacija isključuje jednu vladu iz svojih programa.

Ocjene u Prištini su da Kosovu prijeti kolaps budžeta zbog nesrazmjere prihoda i rashoda, što će kosovsku vladu dovesti u situaciju da ne bude u mogućnosti isplatiti zarade zaposlenih u javnim službama, prenio je Tanjug.

Budžetski prihodi za ovu godinu iznose milijardu i 264 miliona eura, dok su projektirani troškovi milijardu i 434 miliona.

Zarade u javnim službama su povećane od 30 do 50 posto, kako je i obećao premijer Hashim Thaci u predizbornoj kampanji, ali bez saglasnosti Međunarodnog monetarnog fonda.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije