MMF Hrvatskoj šalje 450 miliona dolara

Radiosarajevo.ba
MMF Hrvatskoj šalje 450 miliona dolara

Na račun Republike Hrvatske ovih će dana sjesti sredstva u protuvrijednosti od 450 miliona dolara, koliko iznosi udjel zemlje u MMF-ovim specijalnim pravima vučenja (SDR), piše Jutarnji list.

MMF će svojim članicama doznačiti sredstva u vrijednosti od 316 milijardi dolara za borbu protiv krize, a dio tog novca pripada i Hrvatskoj.

Svaka bi zemlja trebala donijeti odluku o njenom prihvaćanju do 28. augusta, a na dnevnom redu hrvatske Vlade, prema neslužbenim informacijama, naći će se u četvrtak, prenosi portal business.hr.

Inače, riječ je o provedbi aprilskog dogovora grupe zemlja G20 u Londonu, kojim je utvrđeno da će na izvlačenje svijeta iz recesije biti ukupno utrošeno 1,1 bilion dolara.

Svaka zemlja za sebe odlučuje hoće li novac uopće koristiti, ali on bi prvenstveno - piše list - trebao biti iskorišten za jačanje vanjske likvidnosti zemlje, primjerice otplatu vanjskog duga ili obranu tečaja.

Iako taj novac nije namijenjen proračunu, teoretski - piše list - postoji mogućnost da ga Vlada tamo "skrene". No, u Vladi Hrvatske navodno o tome ni ne razmišljaju, a planovi finansiranja proračuna ostaju "kao da se ništa nije dogodilo".

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije