Mladima u BiH, Hrvatskoj i Srbiji roditelji traže posao

Radiosarajevo.ba
Mladima u BiH, Hrvatskoj i Srbiji roditelji traže posao

Svakoj drugoj mladoj osobi u Crnoj Gori roditelji intenzivno pomažu u pronalasku zaposlenja. U Srbiji roditelji pomažu u 65 posto slučajeva, a u Bosni 40, piše Tanjug.

Crnogorci nisu samostalni kada je u pitanju pronalazak posla, pokazuju rezultati uporedne analize stručnjaka londonske škole za ekonomiju i političke nauke (LSE) koji preciziraju da svakoj drugoj mladoj osobi u Crnoj Gori roditelji intenzivno pomažu u pronalasku zaposlenja.

Istraživanje je sprovedeno u sedam zemalja jugoistočne Evrope, kao i u Turskoj i Izraelu, a analitičari procjenjuju da su ključni razlozi za taj trend finansijske poteškoće poslodavaca, ali i nedostatak motivacije i određenih vještina kod mladih, javlja portal crnogorskoj Javnog servisa.

Prema informacijama LSE-a, u Srbiji roditelji intenzivno pomažu djeci u pronalasku posla u 65 posto slučajeva, na Kosovu je taj procent 60, u Bosni 40, a otprilike svakoj drugoj mladoj osobi od pomoći u zaposlenju su roditelji u Makedoniji, Turskoj, Crnoj Gori, Albaniji, Turskoj i Izraelu.

Tek tri posto maturanata u Hrvatskoj samostalno traži posao, u 70 posto slučajeva snažnu podršku daju im roditelji, a u čak 85 posto roditelji to čine "jako" i "veoma jako". Hrvatska se zbog tog podatka svrstala na prvo mjesto ljestvice porodične pomoći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije