Mladiću treba suditi i za zločine u Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
Mladiću treba suditi i za zločine u Hrvatskoj

Bilo bi pravedno Ratku Mladiću u Haagu, osim za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, suditi i za zločine počinjene u Hrvatskoj, ocijenio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u razgovoru za nedjeljni dnevnik HTV-a.

"To bi apsolutno bilo pravedno. Ratku Mladiću se mora suditi za zločine u Hrvatskoj", rekao je Josipović. On je dodao da je hapšenje i buduće suđenje Mladiću veliki doprinos pomirenju u regiji i zalog boljim odnosima između država ali da je ključno za završetak ratnih trauma rješavanje sudbine nestalih.

"Sve strane koje su ratovale imaju to kao moralnu i političku obavezu", rekao je Josipović.

Josipović je ranije izjavio i u Varšavi kako smatra da bi bilo primjereno razmotriti proširenje optužnice protiv uhapšenog haškog optuženika Ratka Mladića i za zločine u Hrvatskoj. 

"Sasvim sigurno bilo bi primjereno da se ispita Mladićeva odgovornost i za zločine u Hrvatskoj. Sjetimo se samo strašnog zločina u Škabrnji. Mislim da će za to biti dobre volje i na strani tužitelja", rekao je hrvatski predsjednik odgovarajući na pitanje hrvatskih novinara. 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije