Mladićeva odbrana traži finansiranje od Srbije i RS-a

Radiosarajevo.ba
Mladićeva odbrana traži finansiranje od Srbije i RS-a


Tim za odbranu Ratka Mladića namjerava zatražiti od Republike Srbije i Republike Srpske novac za finansiranje odbrane.

Odbrana će tražiti finansiranje iako materijalnu pomoć mogu dobiti samo optuženici koji su se predali sami, a Mladić nije u toj kategoriji, piše beogradska Politika i dodaje kako za sada nema procjena koliko će Mladićevi branioci tražiti novca, a koliko je država spremna platiti.

Mladićev branioc Miloš Šaljić kaže kako "nije riječ samo o plaćanju advokata, jer će to najvećim dijelom finansirati Haaški tribunal".

- Uz ta tri advokata ide i tim koji treba pregledati vrlo opsežnu dokumentaciju i obaviti razgovore s velikim brojem svjedoka. Klubovi naših iseljenika i dalje zovu iz inozemstva i nude novac. U toku je postupak formiranja fonda za finansiranje Mladićeve odbrane, pojašnjava Šaljić.

Prema podacima iz Ureda za suradnju s Haaškim tribunalom, podsjeća Politika, u 2010. svi haaški optuženici koji su ispunjavali uvjete za dobivanje financijske pomoći, njih 21, dobili su ukupno 19 miliona dinara (190.000 eura). Uslov da bi država pomogla haškom optuženiku je da se on dobrovoljno predao, što Ratko Mladić nije učinio.

Haaški optuženici, prema srbijanskim zakonima, imaju pravo na naknadu dijela troškova boravka u pritvorskoj jedinici tribunala u iznosu od 200 eura mjesečno i na naknadu putnih troškova članovima uže porodice za posjet pritvorenika u Haagu svaka dva mjeseca pa im država plaća tri povratne avionske karte na relaciji Beograd - Amsterdam i 250 eura džeparca po svakoj osobi.

Mediji u Srbiji, a posebno porodice i branioci haških optuženika, s neskrivenom zavišću ističu da je Hrvatska puno korektnija i novčano izdašnija u odbrani "svojih" haških optuženika pa navode da je Hrvatska četvoricu branioca Ivana Čermaka i Mladena Markača plaćala po 20.000 eura mjesečno, a za Gotovininu odbranu država je isplatila 32 miliona eura.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije