Mladić može biti izručen Haagu

Radiosarajevo.ba
Mladić može biti izručen Haagu

20:46 Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) prihvatio je prijedlog Haškog tužilaštva da se izvrši izmjena optužnice protiv Ratka Mladića, u cilju „pojašnjenja i preciziranja optužbi“.

Alphons Orie, sudija Haškog tribunala, prihvatio je prijedlog „izmjena i restruktuiranja“ optužnice protiv Mladića, bivšeg komandanta Glavog štaba Vojske Republike srpske (VRS), naglasivši kako je Haško tužilaštvo priložilo „dovoljno novih dokaza“. 

Haškom tužilaštvu dat je rok od sedam dana da predaju izmijenjenu optužnicu.

20:32 Njemački sudac Christoph Flugge, koji je uklonjen sa slučaja Karadžić zbog izjave da je korištenje termina genocid za definiranje zločina u Srebrenici nepotrebno te da je genocid samo holokaust, te da taj pojam u svim drugim slučajevima treba zamijeniti sintagmom 'masovnog ubistva', bit će na Haškom sudu glavni sudac u slučaju protiv uhićenog Ratka Mladića.  

ICTY je danas odredio raspravno vijeće koje će voditi predmet Ratka Mladića, a u njemu će osim Fluggea kao predsjedavajućeg biti i holandski sudac Alphons Orie te južnoafrički sudac Bakone Justice Moloto.  

Odluku je donio sudac Mehmet Guney kao najstariji sudac i vršitelj dužnosti predsjednika ICTY-a, jer su predsjednik suda Patrick Robinson i potpredsjednik O-Gon Kwon odsutni iz Haaga.

 

16:14 Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele izjavio je u petak u Budvi kako uhićenje Ratka Mladića ima regionalnu dimenziju te da je važno za europske integracije jugoistočne Europe.

Mladićevo uhićenje "dobra je stvar za pravdu i pomirenje, ali i za europske integracije" jugoistočne Europe, izjavio je Fuele, koji u Budvi sudjeluje na konferenciji o dijalogu Crne Gore i Europske unije.

Taj događaj, prema njegovim riječima "predstavlja i važan dan za pravdu i pomirenje".


16.06 - Tužilаc zа rаtne zločine Vlаdimir Vukčević istаkаo dа sržаvа Srbijа morа dа obezbedi svu neophodnu medicinsku i prаvnu pomoć Rаtku Mlаdiću u procesu koji gа čekа pred Hаškim tribunаlom.

15:35 Saslušanje uhićenog haaškog optuženika Ratka Mladića pred istražnim sucem odjela za ratne zločine višeg suda u Beogradu završeno je u petak u beogradskom posebnom sudu, nakon čega je sud donio rješenje o ispunjenosti uvjeta za Mladićevo izručenje Haaškom sudu. To su novinarima ispred posebnog suda potvrdili sutkinja tog suda Maja Kovačević Tomić, kao i Mladićev odvjetnik Miloš Šaljić.

Kovačević Tomić kazala je kako je rok za podnošenje žalbe na odluku suda tri dana te da istječe u ponedjeljak.

Šaljić je kazao kako je ispitivanje završeno tako što je Mladić odbio bilo što govoriti i iznijeti obranu u odnosu na haašku optužnicu.

Prije toga je, po Šaljićevim riječima, istražni sudac upoznao njega i njegova branjenika s nalazima liječnika, po kojima je Mladić sposoban pratiti suđenje.

"Osobno smatram da nije sposoban i da je tijekom čitavog trajanja ispitivanja pokazivao sasvim suprotne znakove, odnosno da ne prati na odgovarajući način ono što se događa u sudnici", kazao je Šaljić.

Dodao je kako je Mladić prelazio s teme na temu, pričao nevezane stvari, tako da će obrana biti prisiljena tražiti neovisno liječničko mišljenje odnosno, kako je rekao, "sudske vještake koji će utvrditi pravo stanje stvari".

"Ovo je očito, po našem mišljenju, namijenjeno tome da se postupak ovdje što prije okonča. Mladić u ovom trenutku sigurno nije sposoban pratiti rad i dati odgovarajuću obranu", istaknuo je Mladićev branitelj.

Obrana će, kako je dodao, službenim putem tražiti da Mladić bude prebačen u beogradsku Vojnomedicinsku akademiju, a sljedeći korak je žalba na odluku suda o ispunjenosti uvjeta za Mladićevo izručenje.

Realno bi, po Šaljićevim riječima, bilo da se prvo riješi problem Mladićeva zdravlja pa da se onda ide na ekstradicijski postupak, jer po njegovim riječima "nije uobičajeno da se izručuje nekoga tko je bolestan i tko ne može pratiti suđenje" već mu se treba prije toga osigurati primjereno liječenje kako bi bio u stanju pružiti svoju obranu.

15:10 Saslušanje Ratka Mladića, optuženog za genocid i druge ratne zločine, završeno je 13.50 sati. Mladić je odbio primiti optužnicu Haškog tribunala. Ljekari su prethodno procijenili da je optuženi sposoban za saslušanje, a to je potvrdio i sam Ratko Mladić. Ruka mu se više ne trese i smirenije je pričao.

"Postoji jasna želja istražnog sudije da poštuje njegova ljudska prava, a sinoćnje saslušanje je prekinuto jer je Mladić trebalo da u određenom momentu popije lijek", rekao je zаmjenik tužiocа zа rаtne zločine Bruno Vekarić. Govoreći o ponašanju Ratka Mladića, Vekarić je rekao da je "to čovek koji zastupa svoje stavove i generalna opredjeljenja prema Haškom tribunalu". Vekarić je također ocijenio da treba istražiti kako su hrvatski mediji prvi saznali za hapšenje Ratka Mladića.

Iz predostrožnosti su poduzete posebne mjere da se spriječi u eventualnom pokušaju samoubistva. Sa sobom nije mogao da nosi naočale, i lijekove je uzimao pod kontrolom. Kada je primijetio ove mjere Mladić je rekao: “Šta je, plašite se da ću da se ubijem, neće Mladić na Mladića”. Povremeno je bio drzak, pa je tako sam birao stolicu na kojoj će da sjedi tokom saslušanja i nosio je kačket sve vrijeme - kaže izvor “Blica”.

14:25 Saslušanje je završeno. Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu donijelo je u petak odluku da su ispunjeni uslovi za izručenje Ratka Mladića Haškom tribunalu, rekao je Mladićev advokat Miloš Šaljić, prenosi agencija Beta. Advokat je novinarima ispred Specijalnog suda rekao da će se u ponedeljak žaliti na tu odluku. "Pismeno ćemo tražiti da Mladić bude prebačen na Vojno-medicinsku akademiju u ponedeljak, kada će i sudsko veće odlučivati o tom našem zahtevu", kazao je advokat po završetku Mladićevog saslušanja.

14:20 Zdravstveno stanje uhićenog haaškog optuženika Ratka Mladića veoma je loše i njegova obitelj će od suda zatražiti da bude prebačen u bolnicu kako bi mu bila pružena medicinska pomoć, izjavio je u petak njegov sin Darko Mladić novinarima ispred beogradskog posebnog suda nakon posjeta ocu koji se nalazi u pritvoru toga suda.

"Moram reći da je njegovo zdravstveno stanje jako loše. Mi ćemo, kao obitelj, tražiti prebacivanje u bolnicu gdje bi mu bila pružena puna medicinska njega. On je ovdje dobio neku vrstu pregleda, pod liječničkim je nadzorom, naše mišljenje je da to nije dovoljno s obzirom na njegovo stanje", kazao je Mladićev sin.


13.36 -U Specijаlnom sudu oko 13 sаti nаstаvljeno sаslušаnje Rаtkа Mlаdićа. Sаslušаnju prisustvuju zаmjenik tužiocа zа rаtne zločine Bruno Vekаrić i Mlаdićev brаnilаc Miloš Šаljić. Sаslušаnju prisustvuju zаmjenik tužiocа zа rаtne zločine Bruno Vekаrić i Mlаdićev аdvokаt. Vekаrić nije mogаo dа potvrdi dа je Mlаdić u teškom psihofizičkom stаnju, ocijenivši dа je to tаktikа odbrаne.


12: 45 Sin i suprugа Rаtkа Mlаdićа, Dаrko i Bosiljkа, izаšli iz zgrаde Specijаlnog sudа.

12. 30 "Mladić se često obraćao zamenicima tužioca. Rekao je da smo CIA, govorio je o mojoj bradi, rekao mi je čak u jednom trenutku da sam simpatičan", izjavio je Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva, prenosi RTS.

12:00 U 12:00 trebalo bi se nastaviti saslušanje Ratka Mladića. Pročitat će mu se optužnica i odrediti pritvor. Cijeli proces izručenja Haagu ne bi trebao potrajati duže od sedam dana.

11.45 Na portalu Radiosarajevo.ba čitajte komentare Emira Imamovića, Alana Pejkovića, Nidžare Ahmetašević

11.30 Blic prenosi ispovijest anonimnog studenta iz Zrenjanina koji tvrdi da je na građevini radio s Miloradom Komadiće, Ratkom Mladićem. Mladić je bio obični nadničar.

11.00 Mladića su u zgradi Višeg suda u Beogradu posjetili supruga Bosiljka i sin Darko. Advokat tvrdi da je to njihov prvi susret nakon deset godina.

 8.40 Saslušanje Ratka Mladića biće nastavljeno najvjerovatnije oko podne, izjavio je danas zamjenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić. Vekarić je za Radio televiziju Srbije rekao da će u toku dana biti održan i sastanak Akcionog tima za saradnju s Haškim tribunalom i biće saopšteni dodatni detalji.

08.00 Očekuje se nastavak ispitivanja Mladića nakon što je saslušanje sinoć prekinuto zbog njegovog lošeg psihofizičkog stanja. Sudac je pokušao razgovarati s njim, ali je Mladić pričao nepovezano. Svjestan je da je uhapšen i poručuje da ne priznaje Haški sud, prenijeli su mediji.

Podsjetimo, jučer je nakon skoro pa 16 godina skrivanja od Haaškog suda, uhapšen vrhovni komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladića, u selu Lazarevu kod Zrenjanina.

Sve o hapšenju Ratka Mladića

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije