'Mladić je mogao biti uhapšen ranije'

Radiosarajevo.ba
'Mladić je mogao biti uhapšen ranije'

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je za najnoviji broj sedmičnika Novi Magazin da ima novih svjedoka trgovine organima na Kosovu i da su tačni navodi bivšeg koordinatora službi bezbjednosti Miodraga Rakića da je Ratko Mladić mogao biti ranije uhapšen.

Vukčević je kazao da Tužilaštvo ima novih saznanja i svjedoke o trgovini organa i da je o tome obavijestio šefa specijalnog istraživačkog tima Eulexa Johna Clinta Williamsona.

"Svedok medicinskih procedura pod zaštitom 'Darko' rudnik je relevatnih podataka", rekao je Vukčević i dodao da je svjedok bezbjedan pošto o njemu brine policija.

Prema njegovim riječima, u Briselu je dobio ohrabrujuće vijesti da će se "sudski procesi odvijati izvan Prištine, izvan Kosova i Metohije".

On je potvrdio navode bivšeg koordinatora službi bezbjednosti Miodraga Rakića da bi Ratko Mladić bio ranije procesuran da hapšenje njegovih jataka nije urađeno na inicijativu direktora Bezbjednosno-informativne agencije Radeta Bulatovića.

"To je bila greška, na šta sam odmah upozorio, jer smo na taj način poslali signal Ratku Mladiću da je njegova mreža jataka provaljena i da mora da je promeni. To su bila preuranjena hapšenja i zbog toga smo morali, kao što kaže Rakić, da Mladića tražimo još pet godina", kazao je Vukčević.

Na zamjerku na rad tužilaštva da nije procesuiralo srpske policijske i vojne zvaničnike za zločine iz 1990-ih, Vukčević kaže da "nema nedodirljivih", već da je mnogo dokaznog materijala uklonjeno.

"Činjenica je da je mnogo dokaza izgorelo u pećima, od Mačkatice do same zgrade Državne bezbednosti, iz koje se dugo posle 5. oktobra mogao videti dim dok su uklanjani dokazi o ratnim zločinima", kazao je Vukčević.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije