Bursać: Ako ste uz ovo i za ovo, daleko vam lijepa kuća

Radiosarajevo.ba
Bursać: Ako ste uz ovo i za ovo, daleko vam lijepa kuća
Printscreen / Mladić direktno u kamere RTS-a

Ako ste uz ovo i za ovo, daleko vam lijepa kuća, napisao je naš ugledni kolumnista Dragan Bursać, komentirajući istup neimenovanog "srpskog domaćina" i učesnika protesta koji se već dva dana održava u Beogradu.

Istup neimenovanog muškarca u kamere RTS-a ukazao je zašto predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stalno upozorava Ameriku i Evropsku uniju da ga moraju podržati, jer će, u suprotnom doći gori od njega.

Uz opravdane kritike stanja u društvu, mladić iznosi stavove koji u najmanju ruku korenspodiraju s jezikom mržnje.

"Mi trgujemo Kosovom, a srpski narod nam radi po svetu. Šta je ova zemlja uradila osim što uvozi Azijate, uvozi Rome, uvozi kriminal, starlete i pušta rijaliti program da našu decu pretvara u belo roblje, u balkanski Bangladeš", rekao je u nadahnutom izlaganju nepoznati mladić tokom uključenja uživo.

Prije toga je poručio da nije "ni u čijoj političkoj odeći večeras, već u građanskom delu Srbije".

"Ja sam potomak srpskog seljaka i građanina, onog koji se borio za ovu zemlju. Srpski narod je izašao na ulice jer ne može da trpi poniženje u koje ga je dovela ova vlast. Pogledajte samo naše okruženje. Naš ekonomski sistem u odnosu na zemlje bivše Jugoslavije, Bosnu i Hercegovinu, koja je izašla iz rata. Pa mi smo najnazadniji i najponiženiji u ovoj Srbiji, slobodarskoj Srbiji koja je svima dala slobodu", naveo je.

Nadalje, on je dodao da je izašao kao građanin jer Srbija je protjerala sve svoje najbolje sinove.

"Danas je bila majka kojoj je ćerka otišla za Švedsku i dobila prvo zaposlenje u 33. godini. Vučiću Aleksandre, predsedniče Srbije, ako misliš da se srpski narod poveo u spasenje, grdno si se sa njim zavadio. Nećeš dobro proći, ne zbog nas malih ljudi, već će ti suditi srpska istorija", kazao je demonstrant. 

Na kraju je upozorio Vučića i "da narod više ne može da trpi". 

"A kad se narod izlije, to vam je kao reka. Videli ste pre neki dan Zapadna Morava kad izlije, pa poplavi kuću, stoku i njive, ne može je zaustaviti nijedan SNS. Srpski narod je velika reka koju nikad neće zaustaviti niko", zaključio je.

Jesu li gori od Vučića?

Jedno od pitanja koje zaokuplja regionalnu javnost jeste, na koncu, da li su oni koji su protiv Vučića, prije svega politička opozicija u Srbiji gora od samog predsjednika Srbije, imao li u vidu da su njezini ključni predstavnici Dveri i slični fašisti?

U intervjuu za Radiosarajevo.ba profesor Žarko Korać danas je to ovako komentirao:

"Ona je samo verbalno gora. Ona gora ne može biti. Ali, nažalost, ta ocjena je prilično tačna. Ja se ne mogu njoj suprotstaviti, jer Dveri jesu jedna ekstremno desničarska, zanimljivo za Srbiju, klerikalna grupa. Vezani su za SPC iako su došli nedavno u konflikt sa njom. Opozicija  je razjedinjena. Ona je doživjela debakl na ovim izborima. Ona u ovom trenutku nije aktivna politička snaga. Na proteste je prve večeri došao Vuk Jeremić koji je, po nekim izvještajima, izviždan. Čini se da je to tačno. To pokazuje da opozicija nema nikakav kredibilitet".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije