Mladi Hrvati iz BiH protestovali protiv presude Prliću

Radiosarajevo.ba
Mladi Hrvati iz BiH protestovali protiv presude Prliću

Na Markovom trgu u Zagrebu danas popodne okupili su se mladi Hrvati iz Bosne i Hercegovine kako bi protestom pred Vladom Republike Hrvatske ukazali na, kako su kazali, nepravednu presudu Jadranku Prliću i ostalima iz vojnog i političkog vrha tzv. Herceg-Bosne, te time potakli veći angažman Hrvatske u pomoći pri njihovoj obrani, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Protest na kojem je sudjelovalo oko 150 sudionika protekao je mirno.

Koordinator protesta je student prava Ante Boras iz Ljubuškog, član Zavičajnog kluba hercegovačkih studenata, koji je u saradnji s drugim zavičajnim studentskim udruženjima i prijateljima inicirao ovo okupljanje, a kako bi se podržali haški pritvorenici.

Ovim skupom htjeli su poslati poruku hrvatskoj vladi i medijima kako treba jasno reći da ''Hrvatska nije bila agresor u ratu u BiH'' i da je tzv. Herceg-Bosna bila ''legitimna zajednica predstavnica Hrvata u BiH''.

„U svom pozivu da nam se pridruže studenti nismo naglašavali da smo Hrvati, nego smo uputili poziv svima. Nastupamo bez nacionalističkih i stranačkih oznaka, a s nama su mladi koji su iz BiH i studiraju u Zagrebu“, rekao je Boras.

Svaki rat, tvrdi on, počinje iracionalno.

''Kad je Armija BiH uvidjela da protiv Srba ne može dobiti rat,okrenuli su se protiv Hrvata da imaju bar jednu pobjedu. Većinski dio Armije BiH koji je bio nacionalistički muslimanski, smatrao je, kao i njihovi političari danas, da je BiH država samo za Bošnjake. Hrvati žele svoju federalnu jedinicu kao i Srbi, dok Bošnjaci žele sve. Trenutno žele nadglasati Hrvate u BiH“, izjavio je Boras, čiji je otac bio član HVO-a.

Mladi Boras vidi rješenje pitanja unutar cjelovite BiH, bilo s tri entiteta ili s jakim opštinama ili regijama. Problem vidi u tome što Bošnjaci ne žele treći entitet, a Srbima je polazište Republika Srpska.

Boras je istaknuo svoj rodni Ljubuški kao ''pozitivan primjer slobode povratka muslimana'' i gdje su ''obnovljene džamije''. Po njemu, Bošnjaci neće da se vraćaju u Ljubuški, već žive u inostranstvu ili Sarajevu i to ne žele.

„Neki muslimani su sa mnom išli u osnovnu i srednju školu“, zaključio je Boras.

Pet poruka proglasa ispred crkve sv. Marka čitali su po jedan Bosanac, Posavljak, Hercegovac, Ramljak i Livanjac.

Na skupu je naglašeno kako se Hrvatska treba obraniti od haške presude da se radi o udruživanju u zločinački pothvat hrvatskog državnog vrha.

Smatraju nepravdom to što su čelnici Hrvata u BiH dobili 111 godina zatvora, a zapovjednici Armije RBiH samo šest.

Govornici na skupu osudili su sve zločine koji su počinjeni u vrijeme rata i naglasili potrebu njihovog procesuiranja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije