Mjesec dana od ubistva Danke (2): Šta će se dogoditi ako se dokaže da su ubice neuračunljive?

7
Radiosarajevo.ba
Mjesec dana od ubistva Danke (2): Šta će se dogoditi ako se dokaže da su ubice neuračunljive?
Foto: Pink / Još nije pronađeno tijelo malene Danke

Dejan Dragijević i Srđan Janković 4. aprila 2024. godine priznali su ubistvo Danke Ilić. Tijelo do danas nije pronađeno, a posljednja vijest je da su osumnjičeni poslati na psihijatrijsko vještačenje u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu. Šta to znači za dalju istragu?

Dejan Dragijević je detaljno opisao ubistvo, saopštio da su tijelo bacili na deponiju, a potraga za Dankom se koncentrisala na selo Zlot. Pretražene su deponije, dvorište porodične kuće Dragijevića, šahtovi i sva mjesta koja su mogla da donesu bilo kakav napredak u potrazi, ali bezuspješno. Potraga je utihnula, a Dankino tijelo nije pronađeno.

"Zbog protoka vremena je ugrožena priča"

"U ovoj situaciji gdje nemamo tijelo, gdje ne znamo koje su i kakve povrede, gdje je zbog protoka vremena vrlo ugrožena priča, da li bi i kad bi se pronašlo tijelo to omogućilo da se utvrde nekakve povrede i da li su one vidljive, to je zapravo velika manjkavost", objasnio je za Blic TV Ljubiša Božić, kriminolog.

Zeničanka (49) pala s prozora stana, hitno prevezena na sarajevski KCUS

Zeničanka (49) pala s prozora stana, hitno prevezena na sarajevski KCUS

Policija je iz kuće Dejana Dragijevića u selu Zlot kod Bora zaplijenila više desetina predmeta koji bi mogli biti ključni dokazi u istrazi. Također, oduzeta su oba privatna automobila osumnjičenih koja su poslata na vještačenje.

"Oni ne spore da su je vozili neko vrijeme, da je tijelo djeteta bilo u automobilu, tako da će to materijalizovati sve ono drugo što je do sada utvrđeno. Njih u čitavoj priči najviše opterećuje to njihovo priznanje da su izvršili ubistvo", dodao je Ljubiša Božić.

"Ukoliko se utvrdi neuračunljivost..."

Osumnjičeni za ubistvo dvogodišnje Danke Ilić upućeni su na psihijatrijsko vještačenje, a tokom jučerašnjeg dana su prebačeni u Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu.

"Ukoliko se utvrdi da postoji neuračunljivost kod okrivljenih, tada će nadležno tužilaštvo odbaciti krivičnu prijavu i obustaviti postupak protiv okrivljenih", rekao je advokat Radomir Munižaba za Blic.

U ovom trenutku se ne zna koji je tačno zadatak vještačenja nadležnog tužilaštva, da li je zadatak vještačenja osumnjičenih utvrđivanje njihove uračunljivosti u vrijeme izvršenja krivičnog djela, ili ipak uračunljivosti u toku vođenja krivičnog postupka, tj. da li shvataju značaj vođenja samog krivičnog postupka.

Potraga za tijelom Danke (2) užasno podsjeća na slučaj Antonije Bilić (17)

Potraga za tijelom Danke (2) užasno podsjeća na slučaj Antonije Bilić (17)

Podsjetimo, dvogodišnja Danka Ilić nestala je 26. marta na porodičnom imanju.

Nakon 10 dana potrage i detaljnih provjera svih tragova i informacija, policija je uhapsila dva 50-godišnja muškarca iz Bora, osumnjičena za ubistvo, i oni su sprovedeni u Više javno tužilaštvo u Zaječaru na saslušanje, a određen im je pritvor do 30 dana.

Oni se terete za krivično djelo – teško ubistvo u saučešništvu.

Više o slučaju nestanka malene Danke (2) možete čitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije