Mišković za pasoš nudi 'Delta Holding'

Radiosarajevo.ba
Mišković za pasoš nudi 'Delta Holding'

Vlasnik "Delta Holdinga" Miroslav Mišković na današnjem suđenju ponudio je svoju kompaniju kao garanciju da će se vratiti u zemlju, ako mu sud vrati pasoš i dozvoli da putuje na poslovne sastanke u inostranstvo.

„Duboko sam nezadovoljan odlukom suda da mi ne vrati pasoš i dozvoli putovanje na poslovne sastanke u Italiju i Holandiju. Zbog mojih izostanaka pokrenut je sudski proces jer se radi o poslu koji je trebalo da se sklopi sa velikom kompanijom, što je od regionalnog značaja. Narednih dana zakazani su sastanci u SAD-u, zbog čega vas molim da mi kažete šta još mogu da učinim da bi mi se omogućilo da putujem“, kazao je Mišković.

On je naveo da je spreman da potpiše da, u slučaju da se ne vrati u zemlju, čitava kompanija "Delta Holding" pripadne državi.

Sudija Vladimir Vučinić odgovorio je okrivljenom da je sve odluke donio po zakonu, te da nije uvodio nikakve nove kriterije koji bi povrijedili njegova ljudska prava, piše Blic.rs.

„Optuženom nije onemogućeno da se bavi svojim poslom, već su te odluke modifikovane potrebama postupka koji se protiv njega vodi. Sud nije utvrdio da zaista postoji neodložna potreba da putuje. Morali biste da pojačate argumentaciju da je vaše prisustvo neophodno, odnosno da vaša kompanija ne može na drugi način da posluje“, rekao je sudija Vučinić.

Miroslav Mišković je krajem decembra završio izlaganje svoje odbrane, a njegov sin, kao i Đurašković, to su učinili krajem februara. Na suđenju se očekuje da odbranu iznose i ostali optuženi.

Mišković stariji položio je jamstvo od 12 miliona eura u kešu u zamjenu za pritvor, a njegov sin Marko je založio nekretnine vrijedne 3,2 miliona eura za odbranu sa slobode.

Proces su do sada iz sudnice pratili domaći kao i strani posmatrači kojima je osiguran prevod o trošku vlasnika "Delta holdinga", po odobrenju suda, a njihovo prisustvo očekuje se i u nastavku procesa.

Optužnica tereti Miškovića i ostale da su od 2005. do 2010. godine nezakonitim izvlačenjem novca iz putarskih poduzeća i utajom poreza oštetili putarska poduzeća za 16,95 milijardi dinara, a budžet za 472 miliona dinara.

Miroslavu i Marku Miškoviću i Milu Đuraškoviću na teret se stavljaju krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i poreska utaja. Za oba djela zakonom je predviđena kazna do 10 godina zatvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije