Miroslav Škoro: Moja kandidatura nema nikakve veze sa smrću Milana Bandića

1
Radiosarajevo.ba
Miroslav Škoro: Moja kandidatura nema nikakve veze sa smrću Milana Bandića
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL / Miroslav Škoro

Kandidat Domovinskog pokreta za gradonačelnika Zagreba Miroslav Škoro u razgovoru za Hinu rekao je da se Zagreb izgubio u lošem upravljanju zadnjih 20 godina, a da on ima upravljačko iskustvo i tim koji je u stanju preuzeti kompleksno upravljanje gradom.

Predstavio je okosnice programa Domovinskog pokreta i kazao je da je on dijametralno suprotan od stila i načina upravljanja pokojnog gradonačelnika Milana Bandića.

Istaknuo je da Zagreb ima puno problema, ali da bi bilo nepristojno prozivati bilo koga kao krivca za te probleme jer smo u demokraciji svi krivi za probleme, piše Hina.

Smatra da Domovinski pokret nudi promjenu u načinu upravljanja gradom. Škoro je kazao i da je prije nego što je on istaknuo kandidaturu za čelnog čovjeka Zagreba, Domovinski pokret razgovarao s drugim potencijalnim kandidatima za gradonačelnika Zagreba, a da bi možda podržali i Damira Vanđelića da je dobio priliku biti kandidat i iznijeti svoj program.

Upitan šta nudi građanima Zagreba za razliku od drugih kandidata, ističe kako nudi svoje znanje.

"Građanima Zagreba prije svega nudim svoje znanje, iskustvo u javnom poslu i poduzetništvu i rezultate koji su svima poznati. U ovoj kampanji je jako važno da svatko od nas kandidata dokaže svoje kompetencije. Moj profesionalni put lako je provjerljiv i obuhvaća upravljačko iskustvo i stvaranje dodanih vrijednosti. Također, ne manje važno je i moje obrazovanje i akademski status. Naime, inženjer sam građevinarstva, ujedno i diplomirani ekonomist i doktor ekonomije iz područja menadžmenta", tvrdi Škoro.

Ono što se trenutno događa u Hrvatskoj naglašava kako se može opisati sloganom koji je imao na predsjedničkim izborima - "Sad il' nikad".

"Mi smo zemlja čiji su demografski, gospodarski, financijski pokazatelji, rezultati u obrazovanju i stanje u zdravstvu, katastrofalni. Ako građani daju povjerenje HDZ-u i SDP-u i njihovim trabantima, rade na održavanju nezaustavljivog srljanja u propast. S druge strane, da bi se dogodila promjena, imate dvije opcije - lijevu, aktivističku priču koju propagiraju ljudi bez radnog iskustva ili poduzetničku priču desnog centra Domovinskog pokreta, koja se zasniva na iskustvu, kompetenciji, razboritosti i uvažavanju tradicije te naslijeđa naroda kojemu pripadamo.

Na aktivizmu ne možemo graditi budućnost. Isto tako, nitko od nas nije Superman, a neke se, poput kandidata platforme Možemo! upravo tako prikazuje. Slikovito rečeno, ako je neko drvo potrebno srušiti, mi ćemo ga srušiti i zasaditi gdje je to moguće desetke novih, a aktivisti će se za to jedno drvo zavezati, jer ne vide dalje i druga rješenja jednostavno ne znaju ponuditi. Nikoga ne želim omalovažavati, ali razlika u modelu upravljanja i shvaćanja uloge gradske vlasti je ogromna i uvjeren sam da će građani Zagreba na izborima znati to razlučiti", poručuje Škoro.

Koji su motivi njegove kandidature, s obzirom da je najavio tri dana nakon posljednjeg ispraćaja pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, i da li ga je ta činjenica potakla da se kandidira za gradonačelnika?

"Znam da se mnogima moja kandidatura nije svidjela pa ništa drugo nisu mogli smisliti, osim tih primitivnih konstrukcija. Moja kandidatura nema nikakve veze s tim tragičnim događajem i nju smo u nekoliko navrata ranije najavljivali, a tjedan dana prije smrti gradonačelnika Bandića rekao sam da ćemo u roku od dva tjedna objaviti kandidata. Do tada smo čak i pregovarali s drugim kandidatima, kao što su to radili i neki drugi koji su svoju kandidaturu istaknuli nakon smrti Milana Bandića", kazao je Škoro.

Kako gleda na političku i upravljačku ostavštinu pokojnog gradonačelnika Bandića, Škoro ističe kako su se stvari mogle drugačije raditi.

"U demokraciji smo svi krivi za probleme. Prozivati bilo koga bez dokaza, prije svega je nepristojno. No, ne izbjegavam odgovor na pitanje o političkom naslijeđu Milana Bandića. Kada su u pitanju politički stavovi i viđenje upravljanja gradom poput Zagreba, tada mogu reći da sam u potpunoj suprotnosti od stila i modela kojim je upravljao Milan Bandić. Mislim da je bilo puno toga što se moglo riješiti jednostavno i učinkovito, a nije, dok su se neke stvari radile bespotrebno, radi osobne promocije", kazao je Škoro.

Poručio je kako je Domovinski pokret mogao sudjelovati u formiranju vlasti da su htjeli bespogovorno slušati i pristati na besprizornu političku trgovinu.

"Mi želimo reforme i promjene, a to nije moguće s premijerom i neprincipijelno složenom koalicijom kojima je važniji interes briselske administracije od države i naroda", istakao je Škoro.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije