Miroslav Mišković osuđen na pet godina zatvora

Radiosarajevo.ba
Miroslav Mišković osuđen na pet godina zatvora
N1 / Miroslav Mišković
Specijalni sud u Beogradu osudio je danas na pet godina zatvora i novčanu kaznu od osam miliona dinara (oko 126 hiljada KM) vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića.

Mišković je osuđen jer je pomogao sinu Marku da utaji porez od oko 320,3 miliona dinara, odnosno oko tri miliona eura. Istom odlukom Mišković je danas oslobođen optužbi da je oštetio putarska poduzeća, odnosno da je finansijskim poslovanjem izvlačio novac iz njih.

Na ovu presudu i Mišković i tužilaštvo imaju pravo uložiti žalbu.

Sutkinja Maja Ilić rekla je da je Sudsko vijeće odluku donijelo jednoglasno. Prema njenim riječima, Marko Mišković je pokušao minimizirati svoju ulogu, a iza njegovih poteza stoji Miroslav Mišković. On je donosio strateške odluke kada je u pitanju Mera investment fond (Markovo poduzeće).

Vlasnik Delte nije prisustvovao izricanju presude.

Miškovićevom sinu Marku i ostalim optuženima je 25. februara izrečena prvostepena presuda kojom su oslobođeni optužbi za zloupotrebe kojima su oštećena putarska preduzeća. Međutim, Marko Mišković je osuđen zbog utaje poreza na tri i po godine zatvora i novčanu kaznu, uz obavezu da njegovo poduzeće plati porez od oko 320,3 miliona dinara.

Mišković i njegov sin Marko bili su uhapšeni u decembru 2012. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije