Mira Marković: Kome, bre, da se izvinjavam?

Radiosarajevo.ba
Mira Marković: Kome, bre, da se izvinjavam?


Odbjegla supruga bivšeg jugoslavenskog tiranina i zločinca Slobodana Miloševića, Mira Marković, iz Moskve je za Večernji list dala obiman intervju.

Bivšu liderku opskurne opoziciono-vladajuće stranke JUL ne zanima Haag, ni činjenica da je Milošević prvi predsjednik neke države kome se sudilo za ratne zločine.

“Ja o tome neću da govorim”, kaže Mirjana Marković na pitanje o Haagu. “Molim vas, preskočite to. Možete me pitati o političkim, civilizacijskim, istorijskim, evropskim, svetskim prilikama.”

Na pitanje novinarima o trendu izvinjenja za zločine, uz napomenu činjenice da se čak i Radiotelevizija Srbije izvinila

“Ja?! Pa što JA da se izvinjavam, pobogu. Šta pričate bez veze. Molim vas, imate deset mojih knjiga na tu temu. Ja sam se zalagala za Jugoslaviju, bila protiv rata, MENI treba da se izvinu oni koji su… Čak i vi sada koji se niste obavestili kad ste došli sa mnom da razgovarate. Deset knjiga je objavljeno na tu temu. Kako ja da se izvinjavam, molim vas?“, kazala je prva dama Miloševićeve Srbije.


I ne samo da se ona ne mora izvinjavati, nego se niko ne mora izvinjavati za Miloševićevu politiku, jer ona o toj politici ima „najbolje mišljenje“.

“Ali ja vam kažem da neću da razgovaram o tome. Ja o politici koju je vodila vlast u Srbiji od 1990. do 2000. mislim da je dostojanstvena politika, istorijski opravdana, u interesu srpskog naroda i u interesu svih naroda koji su živeli u nekadašnjoj Jugoslaviji. Ne očekujete valjda od mene da se složim sa svojim političkim nesagovornicima i neistomišljenicima. Ja sam bila protiv toga da se Jugoslavija raspadne, da se vodi rat. Ja sam mislila da Južni Sloveni trebaju da žive i mogu da žive zajedno u jednoj zemlji. Da nesporazume koje imaju mogu da otklone mirnim putem. Da nikakvi sukobi, čak ni verbalni, nisu neophodni, a pogotovo ne nasilje. Ako ste došli da razgovarate sa mnom, onda ste verovatno, izvinjavam se, morali da se informišete šta sam o tome napisala. Hiljadu stranica sam o tome objavila. Ako me neki glas prati, onda je to glas za Jugoslaviju, za mir. I mislim da su našu državu rasturili međunarodni faktori koji su u obračunu sa zemljama istočne Evrope i nas hteli da likvidiraju kao jednu zemlju koja je bila obrazac Evrope za život u 21. veku. To je moje mišljenje. I kraj“, kategorična je Marković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije