! / Ministrima Vlade Srbije preporučeno da ne komentiraju presudu Karadžiću

22. 03. 2019. u 22:18:00 Radio Slobodna Evropa

Shares: 19

Ministrima u Vladi Srbije data je preporuka da ne komentiraju hašku presudu doživotne robije Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku RS osuđenom za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora. 

Radovan Karadžić dobio DOŽIVOTNU KAZNU ZATVORA!

Opozicija je također suzdržana, ali je ipak većina stranaka koje su se oglasile prokomentirala da se tom pojedinačnom presudom skida kolektivna krivica sa srpskog naroda. Jedino je Boško Obradović, lider desničarskih Dveri, članice opozicionog Saveza za Srbiju, izjavio da je odluka Mehanizma u Hagu nepravedna.  

Preporuka ministrima da se ne oglašavaju, kako je rečeno RSE, događa se prvi put, kada su u pitanju haške presude. Bilo je očigledno da glasna šutnja vlasti, čak i onih funkcionera koji su se obično tim prilikama oglašavali nije slučajna, već da iza nje stoji politički stav. 

Takve preporuke se daju ili kada se čeka da stav iznese vodeća politička figura u Srbiji, predsjednik države Aleksandar Vučić, ili da bi se, u ovom slučaju, spriječilo da se većina ministara utrkuje u kritici odluke Mehanizma u Hagu, što bi osudili međunarodni krugovi, objašnjeno je za RSE. 

Premijerka Ana Brnabić je za Javni servis izjavila da treba pustiti da kažu svi ostali, a oni će, kako je rekla, naravno, dati svoj stav. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ovih dana nalazi se u posjeti Njemačkoj.

Sve o presudi Radovanu Karadžiću čitajte na ovom LINKU.

NEMA KOMENTARA