Ministri policije poptisali zajedničku izjavu

Radiosarajevo.ba
Ministri policije poptisali zajedničku izjavu

Trilateralni sastanak ministara sigurnosti i unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore: Sadika Ahmetovića, Ivice Dačića i Ivana Brajovića ovog vikenda održava se na Zlatiboru u Srbiji.

Na sastanku se razgovaralo o saradnji u borbi protiv terorizma, razmjeni iskustava u oblasti evropskih integracija - regionalni pristup Poglavlju 24 (oblast unutrašnjih poslova) i saradnji u oblasti granične sigurnosti.

Potpisana je i zajednička izjava u kojoj je istaknuta neophodnost razmjene iskustava u oblasti evropskih integracija, pridajući posebnu pažnju regionalnom pristupu oblasti Pravda, sloboda i bezbjednost (Poglavlje 24).

Također, istaknut je značaj jačanja saradnje u oblasti borbe protiv svih vidova ogranizovanog kriminala. U tom smislu, naglašena je neophodnost preduzimanja zajedničkih konkretnih mjera u prevenciji, otkrivanju i borbi protiv terorizma, u cilju jačanja bezbjednosti u regionu.

Jačanje saradnje u oblasti granične bezbjednosti predstavlja preduslov uspješne borbe protiv kriminala u regionu, navodi se u izjavi. U tom smislu, saglasni su da se posebna pažnja posveti unaprjeđenju saradnje u oblasti kontrole granica, borbi protiv krijumčarenja migranata i trgovine ljudima.

Složili su se u pogledu potrebe za efikasnom razmjenom informacija u regionu, koordinirajućim aktivnostima njihovih nacionalnih organa odgovornih za pitanja javne bezbjednosti, kao i potrebom za razmjenom znanja i praktičnih iskustava iz svih relevantnih oblasti, prenosi Fena.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije