Ministarstvo: Program na bosanskom će sačekati

Radiosarajevo.ba
Ministarstvo: Program na bosanskom će sačekati

Nastavni programi za uvođenje bosanskog jezika u školama u Sandžaku imaju određene manjkavosti i sada su na doradi, izjavila je pomoćnica ministra prosvjete Srbije Vesna Fila.

"Bošnjačko nacionalno vijeće jeste predlagalo programe, ali je bio niz primedaba, pa su ispravljani i vraćani na doradu", rekla je Fila Tanjugu i navela da su Zavod za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja i BNV u stalnoj komunikaciji, kako bi programi bili urađeni na najkvalitetniji način.

Fila je, povodom inicijative Bošnjačkog nacionalnog vijeća za uvođenje bosanskog jezika u školama u Sandžaku od septembra 2013. godine, navela da će Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja ispuniti sve što je ispunilo i za ostale manjine, ukoliko bude poštovana predviđena procedura.

"Kada Nacionalni prosvetni savet (NPS) usvoji program, onda nemamo nijedan razlog da ne pustimo pilot projekat", rekla je Fila i podsjetila da je procedura odobravanja udžbenika propisana zakonom.

Procedura prije uvođenja nastave

Prije uvođenja nastave, kazala je Fila, potreban je kvalitetan nastavni program, koji priprema nacionalni savjet nacionalne manjine i predlaže Ministarstvu prosvjete. Ministarstvo prosljeđuje taj predlog Zavodu za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja. Nakon pozitivnog mišljenja Zavoda, prijedlog se prosljeđuje NPS, koji svoju odluku predlaže ministru, objasnila je Fila proceduru.

Ona je podsjetila da Ustav predviđa obrazovanje za svu djecu na njihovom maternjem jeziku. Kako je navela, Srbija je potpisnica i Regionalne povelje Saveta Evrope o manjinskim jezicima, koja također predviđa školovanje na maternjem jeziku.

Fila je navela da se godinama čeka na kvalitetne programe za nastavu na bosanskom jeziku i podsjetila da je skoro u školama u Jabuci i Kačarevu kod Pančeva uveden makedonski jezik, nakon što je ispoštovana procedura.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević ranije je izjavio za Tanjug da će od drugog polugodišta ove školske godine u nekoliko škola u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Prijepolju biti uvedena ogledna nastava na bosanskom jeziku, koja će od septembra 2013. biti proširena na sve obrazovno-vaspitne ustanove u Sandžaku.

U prvoj fazi, od polovine januara naredne godine, bosanski jezik biće uveden u jednom odjeljenju pripremnog predškolskog programa u sva četiri grada, kao i u prvom i petom razredu osnovnog i prvom razredu srednjeg obrazovanja. U drugom polugodištu u nastavi će biti korišteni priručnici, rekao je Džudžević i naveo da su Bošnjaci posljednji manjinski narod u zemlji koji uvodi školovanje na svom maternjem jeziku.

Iz predmeta Bosanski jezik i književnost djeca će imati novi program, učiće svoj maternji jezik, elemente kulture, historije, a ostali udžbenici biće pisani, umjesto ćirilicom, latinicom i biće prevedeni sa srpskog na bosanski jezik, objasnio je Džudžević.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije