Ministarstvo odbrane Rusije otvara ured u Srbiji: Ruski rulet Aleksandra Vučića

2
Radiosarajevo.ba
Ministarstvo odbrane Rusije otvara ured u Srbiji: Ruski rulet Aleksandra Vučića
Foto: EPA-EFE / Vučić i Putin

Ministarstvo obrane Srbije objavilo je da je pokrenuta procedura za osnivanje predstavništva Ministarstva obrane Rusije u Beogradu.

Ova odluka je objavljena otprilike mjesec i pol nakon sada već čuvene posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Wasingtonu i sporazuma sa premijerom Kosova Avdullahom Hotijem u prisustvu američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je izazvao burne reakcije zvanične Moskve.

Piše: Faruk Vele

Sada Beograd izgleda pravi novi zaokret, pa danas saopćava:

"Cilj osnivanja predstavništva Ministarstva obrane Ruske Federacije u Republici Srbiji je pružanje podrške i brže rješavanje pitanja vezanih za vojnotehničku pomoć kao i vojnu i vojnotehničku suradnju u skladu sa sporazumom između Vlade Republike Srbije i Vlade Ruske Federacije o vojnotehničkoj suradnji koji je potpisan na osnovu dogovora predsjednika i vrhovnih komandanata Aleksandra Vučića i Vladimira Putina", naveli iz Ministarstva obrane Srbije.

Ruska kontrola

Novinska agencija Sputnik u Srbiji, koja je dio ruskog propagandnog sistema, navodi da u tekstu sporazuma "stoji da se predstavništvo Ministarstva obrane Rusije u Srbiji formira u cilju pomoći srpskoj strani u rješavanju pitanja vojne i vojno-tehničke suradnje, davanja smjernica za aktivnosti ruskih vojnih specijalista u Srbiji za pružanje pomoći u izgradnji oružanih snaga zemlje, obuci u radu, popravci i upotrebi naoružanja i vojne tehnike koju je isporučila Rusija".

Moskva će, kako se navodi, financirati predstavništvo koje će joj omogućiti precizan uvid u sve aspekte funkcioniranja srpske obrane.

Inače, šef tog ruskog ureda bi trebao pomagati u rješavanju vojnih i tehničkih pitanja vezanih uz saradnju Rusije i Srbije.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba poznati vanjskopolitički novinar iz Srbije i kolumnista "Politike", Boško Jakšić, ističe da je najnovija odluka "nastavak balansiranja Srbije".

"Srbija pokušava da zadrži dobre odnose u četverouglu između Washingtona, Brisela, Moskve i Pekinga. Kako god se dogode neke promjene koje remete balans, kao što je to bio Washingtonski sporazum, koji na neki način poremetio odnose sa Rusijom, Kinom i Ankarom, onda se odmah poslije toga pojavljuje ono što bih ja nazvao politikom poravnavanja štete", ističke Jakšić.

 Boško Jakšić - undefined

FOTO: Arhiv:  Boško Jakšić

On podsjeća da je Beograd dugo odbija ruski zahtjev da se zaposlenima u
humanitarnom centru u Nišu iza kojeg stoji Rusija, a na Zapadu se to smatra ruskim obavještajnim punktom, da diplomatski status.

"To nije bilo dobro primljeno u Moskvi. E, sada se otvara predstavništvo Rusije u Beogradu. Sve u svemu, to je potvrda te politike balansiranja koja mislim da će predsjednika Vučića uvesti u veće probleme nego što on očekuje", kazao je Jakšić.

Ništa nije slučajno

Željko Trkljanec, ugledni vanjskopolitički analitičar iz Hrvatske smatra da je "dosta znakovito da se to događa baš sada".

"Kako u politici ništa nije slučajno tako nije slučajna ni objava uredbe ruske vlade od 15. listopada, koju je potpisao premijer Mihail Mišustin, o otvaranju ureda ruskog ministarstva obrane u Srbiji. U jeku pregovora o formiranju nove vlade u Srbiji u kojoj je Vučić kanio smanjiti utjecaj proruskih stranaka", navodi Trkljanec u tekstu za "Jutarnji list".

Rusija, dodao je, želi sačuvati maksimalni mogući pritisak na Srbiju zbog odluke Beograda da se intenzivira približavanje Europskoj uniji.

"NATO do daljnjeg ne dolazi u obzir, ali ne treba zaboraviti da Srbija ima dinamičnije odnose s predstavnicima Sjevernoatlantskog saveza nego s Rusijom i njezinim saveznicima. Srbija je naime okružena članicama NATO-a dok je Rusija ipak daleko. Što sve silno brine Moskvu", zaključuje Trkljanec.

NATO je odbio komentirati moguće otvaranje ureda ruskog Ministarstva obrane u Beogradu, uputivši zahtjev AP-a srpskim i ruskim vlastima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije