Ministar policije i Vesna Pusić idu na Split Pride

Radiosarajevo.ba
Ministar policije i Vesna Pusić idu na Split Pride

Mjesec dana prije Drugog Split Pridea, svoj je dolazak na tu manifestaciju potvrdio ministar policije Ranko Ostojić. On je u utorak za Novi list potvrdio da ide u Split, što bi trebao biti garant da će ove godine policija uspjeti zaštititi pravo na javno okupljanje LGTB osoba i da neće biti kamenovanja povorke viđenog lani. Pored Ostojića, svoj je dolazak najavila i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Glasnogovornica Vlade Ivana Grljak je za hrvatske medije izjavila da se ne zna hoće li još neko iz Vlade ići na Drugi Split Pride, te da će eventualna podrška ministara biti individualna odluka svakog od njih.

Povorku je već podržao i predsjednik Ivo Josipović, koji u Splitu neće lično prisustvovati zbog drugih obveza, ali je najavio da će podršku iskazati videoporukom.

Udruženja Kontra, Iskorak i Domine, koje se bore za prava LGBT populacije u Hrvatskoj, pozdravile su odluku ministrice vanjskih poslova i ministra unutrašnjih poslova da im se pridruže. No, oni smatraju kako je nužna i jasna i jedinstvena poruka Vlade koja bi njom pokazala svoj stav prema ljudskim pravima LGBT osoba.

Tema ovogodišnje splitske povorke, koja će se održati pod sloganom Jednake/-i pred zakonom!, pravo je na porodični život istospolnih parova. Organizatori kažu da je slogan isti kao i lani, jer u godinu dana na tom području nije bilo nikakvih pomaka.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije