Milorad Momić izručen Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
Milorad Momić izručen Hrvatskoj

Francuska je Hrvatskoj izručila Milorada Momića, bivšeg pripadnika paravojne formacije "Škorpioni", optuženog za ratne zločine.

Zbog ratnih zločina u Srebrenici 1995. godine i u istočnoj Slavoniji Momića /47/ su tražile i Hrvatska i Srbija, prenosi France Press.

Momić je Hrvatskoj izručen u petak, 2. septembra, a uhapšen je 31. januara ove godine u francuskim Alpima, gdje je više godina boravio koristeći lažni identitet. Policija je saopštila da se krio pod pseudonimom Gi Monije.

Izručenje Momića, koji ima državljanstvo Srbije i Hrvatske, zatražile su obje države, a sud u Grenoblu odobrio je izručenje u martu ove godine.

Francusko državljanstvo Momić je dobio 2006. godine, jer je oženio Francuskinju.

Aleksandra Ljuba iz Odjeljenja za odnose s javnošću hrvatskog Ministarstva unutrašnjih poslova izjavila je hrvatskim medijima da je Momić uhapšen u Francuskoj na temelju Interpolove potjernice raspisane u februaru ove godine.

Nakon predaje Hrvatskoj Momić, protiv koga se u odsustvu vodi postupak pred Županijskim sudom, u Vukovaru, smješten je u osiječki zatvor, dodaju u MUP-u.

Momić je u Srbiji osumnjičen za učešće u ubistvu šestoro srebreničkih Bošnjaka u Trnovu, u julu 1995. godine, a u Hrvatskoj za ratne zločine na području istočne Slavonije.

Pripadnicima jedinice "Škorpioni" su za egzekuciju Bošnjaka u mjestu Godinske bare kod Trnova izrečene pravosnažne presude, na osnovu optužnice koja je podignuta nakon prikazivanja snimka egzekucije na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom 2005. godine.

Francuska novinska agencija AFP danas je objavila da je Hrvatska Momićevo izručenje tražila zbog ubistva jednog hrvatskog civila i mučenja više njih 1991. godine u Berku.

Francuska koja inače ne izručuje svoje državljane na Momićevu se predaju Hrvatskoj, prema tvrdnjama AFP-a, odlučila jer u vrijeme kada su zločini počinjeni, Momić nije imao francusko državljanstvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije