Milo Đukanović: Sarajevski atentat bio je teroristički čin

Radiosarajevo.ba
Milo Đukanović: Sarajevski atentat bio je teroristički čin

Za Crnu Goru nije bilo veće tragedije od Prvog svjetskog rata, izjavio je crnogorski premijer Milo Đukanović, koji je Sarajevski atentat nazvao "terorističkim" činom. 

''Historijska je činjenica kako Crna Gora nije podržala teroristički akt ubistva u Sarajevu i da je smatrala da se političkim ubistvima ne može ništa riješiti'', rekao je Đukanović na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, održanoj u Crnogorskom narodnom pozorištu, javlja Fena.

Prema njegovim riječima "paradoks je kako je, kao država pobjednica, Crna Gora nestala s geografske karte", javila je Radiotelevizija Crne Gore.

Đukanović, koji je predsjednik Koordinacionog odbora za obilježavanje jubileja, smatra kako je Crnu Goru skupo koštala lekcija te da najveću cijenu plaćaju najmanji narodi. 

Stjecaj okolnosti na globalnoj političkoj sceni, kako je rekao, doveo je do sloma Jugoslavije i stavio Crnu Goru pred nova iskušenja. 

''Nismo podlegli atmosferi netolerancije prema različitostima u vremenu nacionalnih i vjerskih sukoba svuda oko nas, već smo očuvali mir, zbrinuli prognanike otkud god da su došli i time učvrstili temelje svoje multietičnosti i multikulturalnosti'', rekao je Đukanović, javlja Tanjug.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije