Milanović poslao novu poruku Srbijacima: Kada Srbija uđe u eurozonu...

1
Radiosarajevo.ba
Milanović poslao novu poruku Srbijacima: Kada Srbija uđe u eurozonu...
Foto: EPA-EFE / Zoran Milanović

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović na svom se Facebook profilu osvrnuo na reakcije koje je izazvala objava da će Hrvatska na kovanice eura staviti lik Nikole Tesle.

Podsjetio je kako je prije više od deset godina SNV pokrenulo inicijativu osnivanja Tesla banke, hrvatske pravne financijske osobe. Banka je trebala biti osnovana zajedničkim novcem pa, kako navodi, tada nije bilo problema.

"Jučerašnja ‘razmjena mišljenja’ Beograd-Zagreb na temu lika Nikole Tesle na kovanicama centa od eura otvorila mi je još jednu zanimljivu perspektivu, a na ovu reakciju potaknula me i jučerašnja trezvena i odvažna izjava Borisa Miloševića, potpredsjednika Vlade i najbližeg suradnika Milorada Pupovca. Boris je još jednom požrtvovno išao čelom tamo gdje se Milorad ne usudi čizmom. Naime, kaj… pisao je i govorio pokojni Joža Vlahović, prvi urednik Danasa", piše Milanović.

Ističe kako pi Tesli se trebala zvati (nesuđena) srpska etnička banka u Hrvatskoj. Nije jasno šta to predstavlja?

"Objasnit ću. Prije nešto više od deset godina tu je inicijativu pokrenulo Srpsko narodno vijeće u Hrvatskoj. Pokrenulo ju je u suradnji s državnim vrhom i razvojnim fondom Srbije, koji su u tu svrhu izdvojili gotovo pet milijuna eura srbijanskog javnog novca. Da bi banka bila registrirana u Hrvatskoj, trebala je udovoljiti rigoroznim normativno-kapitalnim uvjetima Hrvatske narodne banke. Ideja i želja inicijatora je bila da hrvatska strana iz svojih izvora doprinese osnivačkom kapitalu. Cijeli projekt etničke banke je s vremenom, prvenstveno iz razloga poslovne neodrživosti, pao u poluzaborav. Osobno sam s tadašnjim ministrom financija Linićem nastojao pronaći neki izlaz, ali nije išlo ni s milijunima beogradskih eura, koliko god još na to pridodala Hrvatska. Namjere su bile iskrene. Nije išlo", poručio je Milanović.

Na samom kraju mandata moje vlade ističe Milanović, hrvatska država darovala je SNV-u vrijedne nekretnine u Preradovićevoj u Zagrebu.

"Darovala, jer nasljedne osnove prema Privredniku, odnosno Prosvjeti, nije bilo… Baš zgodno! Kada treba zajedničkim novcem Hrvatske i Srbije osnivati HRVATSKU PRAVNU FINANCIJSKU OSOBU (Tesla banku), problema nema. Tesla je u tom slučaju (valjda) zajednička baština. Kada Hrvatska, skora članica Eurozone, predloži da Tesla bude na nekom novčiću, to je, prema Centralnoj banci Srbije, kulturna aproprijacija. Imam rješenje: kada Srbija uđe u Eurozonu, neka i ona predloži Teslu. Svi sretni", istakao je Milanović na svom Facebook profilu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije