Milanović i Erdogan razgovarali o reviziji Daytonskog sporazuma

Radiosarajevo.ba
Milanović i Erdogan razgovarali o reviziji Daytonskog sporazuma
Foto: Ilustracija / Milanović i Erdogan

Zoran Milanović je u telefonskom razgovoru sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom dan nakon izbora u Hrvatskoj razmatrao potrebu analize Dejtonskog mirovnog sporazuma, piše hrvatski list Nacional.

Kako se navodi, novoizabrani predsjednik Hrvatske u svom razgovoru sa Erdoganom nije previše detaljisao oko situacije u BiH, nego je glavna tema razgovora bila posvećena odnosima Hrvatske i Turske.

"Izvori bliski stožeru Milanovića Nacionalu su otkrili i da su se dvojica lidera složila da bi jedna od glavnih tačaka razgovora u narednom periodu trebala biti analiza funkcioniranja Dejtonskog sporazuma", navodi list.

Istovremeno, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da se Dejtonski sporazum ne može mijenjati mimo dogovora sva tri konstitutivna naroda u BiH, kao i da njegova zemlja neće dati pristanak na promjenu Daytona, ali da svi mogu da razgovaraju.

"Svako ima pravo da razgovara o različitim temama, svaki razgovor je ljekovit i dobar i nemam ništa protiv da razgovaraju. Pozicija Srbije je da nema novih rješenja bez dogovora tri naroda, a to znači da i Srbi moraju biti pitani", kazao je Vučić.

On je pojasnio da je jasno u kom smjeru bi išle te promjene - mnogi koji govore o promjeni misle da ona treba biti usmjerena ka smanjenju kompetencija i prerogativa RS i stvaranje funkcionalne države u kojoj entiteti ne bi imali nadležnost koju imaju danas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije