Meteorolozi iz susjedstva BiH prognoziraju: Stiže ogromno pogoršanje, veliki dnevni pad temperatura

0
Radiosarajevo.ba
Meteorolozi iz susjedstva BiH prognoziraju: Stiže ogromno pogoršanje, veliki dnevni pad temperatura
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Nevrijeme / Ilustracija

Oni koji planiraju vikend provesti u nama susjednoj Hrvatskoj, neka prvo pročitaju vremensku prognozu naših susjeda.

Meteorolozi iz Državnog hidometeorološkog zavoda (DHMZ) Hrvatske najavljuju veliku promjenu vremena i pad temperatura.

Uglavnom sunčano s temperaturama do 31 stepen bit će danas u većini krajeva, uz povremeno mogući neki pljusak, i to najvjerojatnije u Istri te na istoku zemlje. U nedjelju, 8. septembra, već promjena vremena.

Uhapšen bh. bjegunac sa njemačke psihijatrijske klinike, lociran na neočekivanom mjestu

Uhapšen bh. bjegunac sa njemačke psihijatrijske klinike, lociran na neočekivanom mjestu

"U prvom dijelu dana većinom sunčano, ujutro u unutrašnjosti ponegdje magla. Zatim sa zapada postupno jače naoblačenje s kišom. Navečer te osobito u noći na ponedjeljak, ponajprije na Jadranu i uz njega mjestimice obilna kiša, a lokalno je vrlo vjerojatno i grmljavinsko nevrijeme.

Zapuhat će umjeren jugozapadni i jugoistočni vjetar. Na Jadranu mjestimice umjereno jugo navečer će jačati. Jutarnja temperatura zraka uglavnom između 12 i 17, ponegdje u Gorskoj Hrvatskoj niža, a na Jadranu od 19 do 23 °C. Najviša dnevna većinom između 27 i 32 °C", objavio je DHMZ u vremenskoj prognozi. 

No, čini se da je ovo pogoršanje vremena tek uvod u ozbiljno jesensko vrijeme. Možda čak i rano zimsko, s obzirom na drastičan pad temperature koji nam slijedi.

U ponedjeljak bi već trebalo osjetno zahladiti, uz kišu, najviše dnevne temperature bit će oko 20 stepeni, tek na jugu zemlje dosezat će maksimalno 25. Malo stabilnije, ali ne puno toplije sredinom tjedna, a prema vikendu novo pogoršanje. Prema sedmodnevnoj prognozi DHMZ-a, u petak će opet biti obilje kiše. Dnevna temperatura u većini zemlje jedva će prelaziti 10-ak stepeni.

Sličan pad temprature najavili su i meteorolozi u Bosni i Hercegovini. Objavljena je vremenska prognoza za naredne dane...

Sunčana subota u cijeloj BiH, a onda veliki preokret: Meteorolozi najavili jače padavine, evo i gdje

Sunčana subota u cijeloj BiH, a onda veliki preokret: Meteorolozi najavili jače padavine, evo i gdje

nedjelju 8. 9. 2024. u Bosni i Hercegovini će preovladavati sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jače naoblačenje sa zapada koje će usloviti kišu se očekuje tokom noći na ponedjeljak. Vjetar slab do umjerene jačine jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 18°C, na jugu zemlje do 23°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 34°C. 

ponedjeljak 9. 9. 2024. u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Jače padavine se očekuju na području Hercegovine, Krajine i jugozapadu Bosne. Vjetar umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera. Povremeno su mogući i jaki udari juga. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20°C, na jugu zemlje do 23°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 27°C.

Prognozu do srijede možete pročitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije