Meteorologinja RTL-a o narednoj zimi: Pred nama su dinamični vremenski uvjeti

Radiosarajevo.ba
Meteorologinja RTL-a o narednoj zimi: Pred nama su dinamični vremenski uvjeti
Na Međunarodnom skupu o sezonskim prognozama, koji je prošle sedmice održan u Hrvatskoj, stručnjaci za sezonske prognoze raspravljali su, između opstalog, i o zimi koja je pred nama.

"Kada govorimo o prognozi za nadolazeću zimu, vidljiva je jasna razlika između sjeverozapadnog i južnog dijela Europe. To će biti najvažnija karakteristika nadolazeće zime - vlažniji i hladniji sjeverozapad nasuprot suhom i toplijem južnom dijelu Europe. Misli se, naravno, na toplije od uobičajenog, a ne toplije od sjevera", rekla je za meteorologinja RTL-a Dunja Mazzocco Drvar.

Ona je dodala da će se na jugu će se nastaviti dugotrajno sušno razdoblje koje bi opet za posljedicu moglo imati poljoprivredne probleme sljedećeg proljeća, ali i nastavak opasnosti od požara na tom području.

"To ne znači da padavina ovdje neće biti, nego samo da će ih biti manje od uobičajenog u hladnom dijelu godine", objašnjava meteorologinja RTL-a.

Dunja Mazzocco Drvar je "s velikom vjerovatnoćom" najavila nekoliko snježnih epizoda i to s obilnijim bijelim pokrivačem u Hrvatskoj (vjerovatno i regionu), a oni koji vole zubato sunce na svoje će doći u drugom dijelu zime.

"Ukratko, čekaju nas dinamični zimski uvjeti, česte promjene tipa vremena, što onda isključuje dugačka tmurna razdoblja", objasnila je Dunja Mazzocco Drvar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije