Meteorolog objavio prognozu za skoro cijeli mjesec: Ovakav april dugo nećemo imati...

3
Radiosarajevo.ba
Meteorolog objavio prognozu za skoro cijeli mjesec: Ovakav april dugo nećemo imati...
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Ilustracija / snijeg

Poznati meteorolog iz Srbije Marko Čubrilo na svom Facebook profilu objavio je danas nove vremenske promjene kao i prognozu za skoro cijeli april.

Kako je istakao dolazi toplije vrijeme, ali i novo pogoršanje vremena.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

Pogledajte stravične prizore tornada u Kini: Najmanje pet poginulih i 33 povrijeđenih

Pogledajte stravične prizore tornada u Kini: Najmanje pet poginulih i 33 povrijeđenih

"U ponedjeljak malo više sunca uz nešto više maksimume ali i dalje uz moguću pojavu prolazne kiše ili lokalnog pljuska, dok će dnevni maksimum biti u manjem porastu i trebao bi se kretati od +9 do +15 stepeni. Noćni minimumi će biti niski, ali se zbog dosta oblaka pojava mraza u nizijma uglavnom ne očekuje, ali će u predjelima preko 700mnv slab mraz i dalje biti moguć, posebno tamo gdje noć bude pretežno vedra.

Od utorka do četvrtka uvečer pretežno sunčano i osjetno toplije uz slab južni vjetar i dnevne maksimume koji bi se trebali kretati od +12 do +21, a u četvrtak na istoku regiona ponegdje i oko +25 stepeni Celzijusa. U četvrtak krajem dana se preko Alpa očekuje premještanje hladnog fronta koji bi uslovio sekundarnu ciklogenezu nad Jadranom i kao posljedica toga u četvrtak krajem dana na zapadu regiona treba očekivati jače pogoršanje uz kišu i grmljavinske pljuskove.

U petak bi se to pogoršanje trebalo proširiti i na ostali dio regiona donoseći kišu i pljuskove dok bi u predjelima preko 800mnv moglo biti prolaznog snijega. U petak maksimum od +7 nad sjevernim i središnjim dijelovima do oko +14 na krajnjem istoku regiona gdje će hladan front stići krajem dana. Sa premeštanjem sekundrnog cikona i hladnog fronta vjetar u okretanju na umjeren do jak sjeverozapadni.

U subotu promjenljivo oblačno, svježije i uglavnom suho, dok je u nedjelju moguće novo pogoršanje uz kišu i snijeg u višim planinama. Više padavina nad južnim i središnjim dijelovima regiona. Subota donosi maksimum od +8 do +14, a nedjelja od +6 do +12 stepeni, što je i dalje malo ispod prosjeka.

Poznati meteorolog najavio vremenski preokret: Evo šta nas čeka - stiže nagla promjena

Poznati meteorolog najavio vremenski preokret: Evo šta nas čeka - stiže nagla promjena

Poslije 18. aprila se računa na suho, ali baš jako toplo vrijeme uz prohladne noći i dnevne maksimume od +12 do +17 stepeni, što je negdje oko ili malo ispod prosjeka za taj dio godine.

Dugoročan prognostički materijal daje signal da bi poslije 19. aprila vjerovatno uslijedilo novo pogoršanje vremena koja bi nas moglo pratiti i tokom posljednjih nedjelju dana u mjesecu, ali o snazi tog mogućeg pogoršanja za sada nema dovoljno informacija", naveo je Marko Čubrilo.

DO UTORKA RELATIVNO SVEŽE UZ POVREMENE PADAVINE, ZATIM OSETNO TOPLIJE. KRAJEM NEDELJE NOVO POGORŠANJE UZ PADAVINE I...

Posted by Marko Cubrilo on Saturday, April 8, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije