Mesićevo posljednje predsjedničko obraćanje Hrvatima

Radiosarajevo.ba
Mesićevo posljednje predsjedničko obraćanje Hrvatima

Stjepan Mesić, na ceremoniji prijema Hrvatske u NATO, foto: Reuters

Stjepan Mesić večeras se posljednji puta obratio hrvatskoj naciji te je rekao kako je neke stvari radio sam, bez podrške pa i protiv volje Vlade koja nije imala dovoljno hrabrosti ili političke vizije da ga slijedi.

"Nama su cijelo ovo vrijeme nedostajali, a nedostaju nam na žalost i danas, cjeloviti, dugoročni koncept razvoja zemlje i razrađeni gospodarski model koji bi odgovarao našim potrebama i mogućnostima. I na to sam upozoravao, ulazeći čak u područje koje nije obuhvaćeno mojim ustavnim ovlastima, ali koje je životno važno za cijelu zemlju", kazao je Mesić i dodao kako je nezadovoljan odazivom na njegove prijedloge.

Mesić tvrdi kako su uzroci ekonomske krize dijelom uzrokovani unutrašnjim pitanjima, te dodaje kako su Hrvati i danas u situaciji da zaduženja države smatraju uspjehom.

"A ja se pitam, tko će i kako otplaćivati te dugove?", rekao je Mesić te se pohvalio da je na putovanjima otvarao nova tržišta i želio privući strane investicije u Hrvatsku, no "oni koji su trebali, nisu slijedili na odgovarajući način".

Kao najveće vanjskopolitičke uspjehe države u njegova dva mandata nabrojio je primanje Hrvatske u NATO, dovođenje zemlje pred vrata Europske unije i dvogodišnji mandat nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a. Odlazeći predsjednik smatra kako su se dogodili značajni pomaci u pogledu vladavine prava, ali i da se tu još nije došlo do kraja. Posljednji mjeseci mu daju optimizam po tome pitanju zbog pojačane borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

"Ako se večeras od vas opraštam kao vaš predsjednik, to ne znači da se opraštam kao vaš sugrađanin. Ostat ću aktivan, spreman da pomognem uvijek kada se za to pruži prilika. I u tome i dalje računam na vašu suradnju i podršku. Hvala vam još jednom na vašoj podršci i povjerenju i bit ćemo i dalje zajedno", zaključio je obraćanje naciji odlazeći predsjednik Stjepan Mesić.

 
index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije