Mesićev rat sa Crkvom

Radiosarajevo.ba
Mesićev rat sa Crkvom

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić zatražio je prošle sedmice uklanjanje križeva iz vojarni i svih državnih ustanova, ocjenjujući kako bi Crkva sama trebala to zatražiti i reći da u sekularnoj državi u državnim ustanovama ne bi trebalo biti nikakvih vjerskih obilježja.

Otada je započeo pravi medijski rat između hrvatskoga predsjedika i Crkve.

Mesić je konstatirao kako se moraju izbaciti križevi iz vojarni, policijskih postaja i drugih državnih institucija poručivši kako raspela mogu biti samo u kapelicama.

"Ne mogu u vojsci u kojoj su i Židovi i muslimani i katolici i protestanti i ateisti biti javno izvješeni samo simboli jedne crkvene zajednice", žestoki je odgovor s Hvara na provokacije koje su poslane putem Glasa Koncila.

Crkvu je optužio da ima privilegiran položaj jer dobiva znatan novac iz državnog proračuna, a smatra da bi Crkva trebala zauzimati jedinstveno stajalište o svim aktualnim pitanjima kako bi dokinula praksu da se pojedinci iz Crkve miješaju u politiku.

"Katolička crkva ima privilegiran položaj, godišnje dobija 270 milijuna kuna iz državnog proračuna, gradi velebna zadanja, a vraćenu imovinu iznajmljuje", rekao je Mesić.

Profesor Katoličkoga bogoslovnog fakulteta i direktor Kršćanske sadašnjosti Adalbert Rebić rekao je da je izjava predsjednika Republike "vrlo teška, posebno za narod koji je pretežno kršćanski".

U Hrvatskoj, dodao je, ne žive samo katolici, s dijelom čije hijerarhije predsjednik Mesić "ima napete odnose".

"Građani Republike Hrvatske su i pravoslavci, protestanti, muslimani i Židovi, a za sve njih, s izuzetkom Židova, križ je svetinja. Osim toga, križ je svetinja i za sve sudionike Domovinskog rata, a križ je zajedno s ostalim doličnim vjerskim simbolima tekovina upravo tog Domovinskog rata. Zbog toga, smatram da Mesić ne bi trebao dirati križ ako želi očuvati neki svoj autoritet", izjavio je Rebić.

Situacija se dodatno zaoštrila kada je predsjednik Stjepan Mesić rekao kako se boji da bi Hrvatsku mogla "zahvatiti svojevrsna talibanizacija". Napominje kako ni s kim nije u sukobu, te da samo želi provoditi zakone i Ustav.

"Ustav je precizan i jasno određuje da u državnim institucijama mogu biti izloženi državni simboli: grb Republike Hrvatske i državna zastava. Bez slike šefa države, premijera i vjerskih obilježja", rekao je predsjednik u intervjuu koji je dao Jutarnjem listu, pitajući se "ako je, primjerice, jedan Židov u vojsci, zašto bi on trpio simbole neke druge vjere? Što ako je zapovjednik vojarne musliman? Znači li to da onda on treba donijeti polumjesec ili neki drugi svoj religijski simbol?"

"Ako bi se nastavili napadi iz Crkve, to bi samo potvrdilo da netko želi talibanizaciju Hrvatske. To bi potvrdilo da svećenstvo želi vladati državom. Nemam ništa protiv, ali neka se svećenstvo kandidira na izborima. Neka se Miklenić natječe za šefa države ili bilo koji biskup", rekao je Mesić u intervjuu za Jutarnji list.

"Nisam protiv raspela. To su gluposti. Hrvatska je sekularna, svjetovna, država. Ni jedna religija ne može u državnim institucijama imati svoje simbole", dodao je.

Dnevnik.hr/Jutarnji list/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije