Mesić se susreo s Predsjedništvom i Inzkom

Radiosarajevo.ba
Mesić se susreo s Predsjedništvom i Inzkom

Osvježeno u 13:04

U jednodnevni posjet Bosni i Hercegovini doputovao je predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.

On se sastao s članovima državnog predsjedništva, a potom i s visokim predstavnikom Valentinom Inzkom. Za poslijepodne je planirano predavanje o temi Zemlje kandidati za Europsku uniju moraju se mijenjati, ali mora se mijenjati i Unija sama. Predsjednik Mesić posjetit će i Vijeće za regionalnu suradnju.

Otvorena pitanja između BiH i Republike Hrvatske mogu se riješiti uz malo više dobre volje i uvažavanja argumentacije i jedne i druge strane, kazao je on nakon susreta s članovima Predsjedništva BiH. Mesić je istakao da ih ima mnogo: granice, imovina, trgovina te dvojna državljanstva, ali da će njihovo rješavanje unaprijediti već postojeću, dobru suradnju.

Kada je u pitanju Zakon o zaštiti domaće proizvodnje koji je Dom naroda Parlamentarne skupštine usvojio u prvom čitanju na zadnjoj sjednici, Mesić je kazao da se nada da će u proceduralnom koraku ovo pitanje biti riješeno.

Kolokvijalno, taj zakon se zove Lijanovićev zakon, našalio se Mesić. Preduvjet dobre suradnje i rješavanja svih problema je otvoren razgovor. Smatramo da ne bi bilo dobro da se krši jedan međunarodni zakon kao što je CEFTA, istakao je predsjednik Republike Hrvatske. Ipak, podsjetio je na činjenicu da Republika Hrvatska, u oblasti uvoza u BiH, ima daleko veći pozitivni bilans u odnosu na BiH te pozvao na otvoren dijalog dvije strane.

Kada je riječ o izgradnji pelješačkog mosta, Mesić je potvrdio da je dobio pismo iz Predsjedništva BiH s argumentima za zaustavljanje procesa realizacije izgradnje ovog mosta.

Pismo je upućeno i Vladi Republike Hrvatske i nadam se da će ona pomno proučiti iznesene argumente te da će i jedna i druga strana ići u razrješenje ovog pitanja u skladu s međunarodnim pravom, kazao je hrvatski predsjednik.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije