Mesić: Dobri odnosi Hrvatske i Kosova

Radiosarajevo.ba
Mesić: Dobri odnosi Hrvatske i Kosova

Hrvatska i Kosovo imaju dobro razvijenu bilateralnu suradnju na svim razinama, ali dobru privrednu suradnju trebalo bi dalje unapređivati te proširiti suradnju na području obrazovanja i kulture, ustvrdio je u intervjuu za Radio televiziju Kosovo u srijedu navečer hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

"I prije proglašenja nezavisnosti Hrvatska je imala na Kosovu predstavništvo privredne komore, koje dobro funkcionira, dok sada pored komore imamo u Prištini i naše veleposlanstvo i veleposlanika. Dakle, sada imamo suradnju na svim razinama", kazao je hrvatski predsjednik. Mesić je istakao kako bi dobru suradnju na privrednom planu trebalo dalje unaprijediti te da je potrebno proširiti suradnju i u drugim područjima kao što su obrazovanje i kultura.

Hrvatski predsjednik kazao je također da je, imajući u vidu tragediju koja je pogodila Kosovo i njegove građane zbog agresivne i genocidne politike Slobodana Miloševića, Kosovo sada, po njegovom mišljenju, dobro organizirano, utemeljene su državne institucije i ono sve više postaje funkcionalna država. Dokaz tome je, kako je dodao, činjenica da je više od 50 zemalja svijeta priznalo Kosovo. Po mišljenju hrvatskog predsjednika, sada je od posebne važnosti da se unaprijedi privredu, da se motiviraju strani ulagači na dolazak na Kosovo i da se iskoristi ljudski potencijal kako bi ljudi živjeli bolje i kvalitetnije.

Hrvatski predsjednik ukazao je u intervjuu RTV Kosova i na važnost regionalne suradnje izrazivši nadu da će se i u Srbiji s tim u vezi učiniti korak naprijed prema Kosovu. Jednako kao što Hrvatska Hrvatima izvan nje, primjerice u BiH, poručuje da je njihova domovina u BiH i da svoju politiku moraju voditi u Sarajevu, tako bi bilo dobro i da Beograd pošalje poruku na Kosovo i poruči kosovskim Srbima da je Kosovo njihova domovina, da su oni građani Kosova i da svoju politiku trebaju ostvarivati zajedno s drugima na Kosovu, kazao je Mesić.

"Takve bi poruke stvarale više razumijevanja", istaknuo je hrvatski predsjednik zauzevši se za bolju međusobnu komunikaciju ne samo između Kosova i Hrvatske nego u regiji u cjelini.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije