Mesić bi vojnim putem riješio pitanje referenduma RS

Radiosarajevo.ba
Mesić bi vojnim putem riješio pitanje referenduma RS
"Hrvatska je garant Daytonskoga sporazuma. Kada bi Dodik referendumom o otcjepljenju srušio Daytonski sporazum, Republika Srpska odmah bi morala nestati, i zato bih vojno prekinuo koridor", objasnio je novinarima Mesić, zaoštrivši tako najdramatičnije do sada svoju kritiku politike premijera Republike Srpske Milorada Dodika, ali posredno i predsjednika Srbije Borisa Tadića, piše hrvatski Novi list.

"Nevjerovatno je koliko Dodik vara međunarodnu zajednicu. On igra na kartu zamora: misli da će se svijet umoriti od BiH, a on će tada raspisati referendum o otcjepljenju, neko će se nekoliko dana buniti, a onda će sve splasnuti i velika Srbija bit će ostvarena", rekao je Mesić skupini reportera i komentatora dnevnih novina s kojima je neformalno razgovarao poslije tradicionalnog predsjedničkog prijema za novinare u povodu Božića i Nove godine.

I zato bi, kazao je Mesić, kao predsjednik države u slučaju referenduma o otcjepljenju RS od BiH, bio spreman i s Hrvatskom vojskom intervenirati kod Brčkoga.

"Kako će se ponašati Ivo Josipović, to ćemo vidjeti", dodao je.

Mesić je potvrdio da je svoje mišljenje podijelio sa predstavnicima međunarodne zajednice, ali u nešto blažoj formi.

Koridor o kojemu Mesić govori petnaestak je kilometara širok teritorijalni pojas sjever-jug, koji kod Brčkog povezuje istočni i zapadni dio Republike Srpske, piše Novi list.

Dodik: Srpska neće odustati od referenduma
Tadić: Ne podržavamo podjelu BiH

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije