Mesić: Bez HDZ-a ne bi bilo Agrokora

Radiosarajevo.ba
Mesić: Bez HDZ-a ne bi bilo Agrokora
/ Anadolija
Istražna komisija za Agrokor sastala se jutros u 10 sati na prvoj radnoj sjednici i kao svjedoci na pozvani su vlasnik Agrokora Ivica Todorić i njegov sin Ante Todorić te prvi premijer Republike Hrvatske Stjepan Mesić.

Predsjednik povjerenstva Orsat Miljenić (SDP) ranije je kazao da Todorićima nisu uspjeli uručiti poziv na poznatim adresama, dok je Mesić potvrdio dolazak pred saborske istražitelje i došao.

"Ivica Todorić nije dobio poziv, a i da je dobio ne bi bio dostupan", kazao je Miljenić na početku svog izlaganja, dodavši da Ante Todorić zbog bolesti nije mogao prisustvovati.

Prvi svjedok bio je Stjepan Mesić koji je kazao da bez HDZ-a i predsjednika Franje Tuđmana ne bi ni bilo Agrokora, jer je Tuđman htio da što prije stvori nove hrvatske bogataše.

"Ivicu Todorića sam upoznao kad sam mu donio pozdrav Ante Todorića njegovoj familiji, kad je došao iz Stare Gradiške. Tad sam upoznao njega i familiju. Što je i kako radio Agrokor, o tome nisam vodio posebno računa. Bio sam premijer tri do četiri mjeseca kad su nastajala ta poduzeća", kazao je Mesić odgovarajući na pitanja Miljenića.

 

Na pitanje je li se sastajao sa predstavnicima Sberbanke, odgovorio je.

"Nisam bio s predstavnicima Sberbanke. Bio sam u prostorijama Agrokora, ali kad nisam bio ni predsjednik ni premijer. Doveo sam iz Kine vrh firme Alibaba, koja ima preko stotinu hiljada zaposlenih. Smatrao sam da je Agrokoru dobro da se uključi u internet prodaju, ali oni su rekli da oni bolje rade od Kineza", rekao je Mesić.

Na pitanje člana Povjrenestva Lovrinovića o tome je li bilo incestuoznih veza prema Agrokoru, on je odgovorio da logika nalaže da vjerujemo da je bilo tako.

"Ako je za sve privatizacije bilo veza politike i onih koji aspiriraju na poduzeća dakako postojale", istakao je Mesić, dodavši da je dobijao službene izvještaje organa i da se onda obraćao onima koji trebaju problem riješiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije