Međunarodna konferencija kao 'Dayton' za Kosovo?

Radiosarajevo.ba
Međunarodna konferencija kao 'Dayton' za Kosovo?

Nezvanična izlazna strategija Beograda za kosovski problem je i održavanje međunarodne konferencije o južnoj srpskoj pokrajini, koja bi bila neka vrsta Daytona za Kosovo i Metohiju, pišu beogradske 'Večernje novosti'.

Naznake šta bi bila glavna tema te konferencije dao je zamjenik premijera Srbije Ivica Dačić koji je rekao da bi trebalo postići dogovor o razgraničenju, jer u realnosti ionako postoje 'dva Kosova, srpsko i albansko'.

U Vladi Srbije tvrde da Dačićevi prijedlozi nisu bili tema ministarskih sjednica i zvaničnih razgovora.

'Večernje' navode da u nezvaničnim razgovorima sa predstavnicima najuticajnijih evropskih zemalja državni vrh Srbije pokušava da izbori da se ideja o 'kosovskog Daytonu', ipak, uzme u razmatranje.

"Za sada se razmatraju razni modaliteti koji bi bili ponuđeni, a jedan od njih je i neka vrsta konfederalizacije Kosova i Metohije. To ne bi bila klasična konfederacija suverenih država, već bi severni dio Kosova i enklave južno od Ibra imale poseban status, organe vlasti, možda i svoju policiju, ali bi opet bili i pod kapom vlasti u Prištini", tvrde izvori Večernjih novosti'.
       
Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović kaže da sve ideje o izlasku iz kosovske krize treba razmotriti, te da očekuje da Dačić zvanično predloži Vladi svoj prijedlog o međunarodnoj konferenciji za razgraničenje Kosova.

EU ne planira da poslije okončanja dijaloga Beograda i Prištine o tehničkim pitanjima pokrene i političke pregovore, poručuju za sada iz Brisela koji je ipak spreman da se, ukoliko dvije strane izraze želju da razgovaraju o političkim problemima, uključi i u taj proces.

Ideja Beograda je da prvo 'smekša' najuticajniji evropski dvojac - Njemačku i Francusku, navodi ovaj list.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije