Masovni protesti ispred makedonske skupštine

Radiosarajevo.ba
Masovni protesti ispred makedonske skupštine

Centar Skoplja od ponedjeljka ujutro je blokiran
nakon što je ispred Sobranja počeo protest opozicije u vezi sa usvajanjem budžeta za narednu godinu, javio je dopisnik Srne.
Veliki broj policajaca spriječio je ozbiljniji fizički obračun između grupe koja podržava opoziciju u namjeri da osujeti usvajanje budžeta, i grupe koja je ispred parlamenta stigla da bi izrazila revolt protiv blokade.

"Opozicija ne dozvoljava da počne sjednica parlamenta. Na govornicu je postavljena zastava Makedonije i oko nje su raspoređeni poslanici opozicijskog bloka partija. Na početku, opozicija je htela da blokira ulazak u parlamentarnu salu, ali obezbjeđenje je nasilno oslobodilo ulaz i dvije poslanice iz opozicije potražile su liječničku pomoć", javlja dopisnica Al Jazeere

Mediji su javili da policija zaustavlja autobuse sa pristalicama opozicije iz unutrašnjosti Makedonije koji su krenuli na proteste u Skoplju, te da njihove autobuse šalje na vanredne tehničke preglede.

Saopšteno je da je zaustavljena i grupa koja je iz Kumanova krenula ka Skoplju, zajedno sa kumanovskim gradonačelnikom Zoranom Damjanovskim.

U međuvremenu, poslanici iz vladajuće partije su ušli u salu i sjeli na svoja mjesta u iščekivanju da sjednica parlamenta započne. Ispred zgrade Sobranja čuju se psovke, pogrdne riječi, povici.

Ispred sjedišta parlamenta pojavio se i lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije /SDSM/ Branko Crvenkovski, čija je opoziciona stranka podnijela 1.226 amandmana na prijedlog budžeta.

Uprkos tome, vlada premijera Nikole Gruevskog je na vanrednoj sjednici u nedjelju navečer usvojila budžet i uputila ga u skupštinsku proceduru, javila je AJ.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije