Masovna grobnica kod Rudnice: Rješavanjem ovog pitanja, mostovi pomirenja bi bili bliži

Radiosarajevo.ba
Masovna grobnica kod Rudnice: Rješavanjem ovog pitanja, mostovi pomirenja bi bili bliži

"Kada bi se riješilo ovo pitanje, sigurno da bi mostovi pomirenja bili bliži", poručio je predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Kosova Prenk Đetaj u vezi s otkopovanjem lokacije u Rudnici, općini Raška, na kojoj se sumnja da se nalazi masovna grobnica Albanaca ubijenih tokom rata na Kosovu, javlja Anadolu Agency (AA).

Potraga za masovnom grobnicom kod Rudnice počela je danas, a otkopavanje lokacije rade istražni organi EULEX-a, Srbije i Kosova.

"Danas su počeli radovi na ekshumiranju posmrtnih ostataka, za koje se smatra da su tu. Kao što znate, u decembru smo naišli na prve posmrtne ostatke. Onda su ti radovi prekinuti i sad su nastavljeni", rekao je Đetaj.

On je istaknuo da je zadovoljan pripremama za ovaj projekt, te dodao kako smatra da će i dalje sarađivati sa Srbijom, kako bi se objelodanila sudbina nestalih lica.

Srbijanski stručnjaci su još krajem 2013. godine započeli iskopavanja na ovom mjestu. Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je prije nekoliko godina saopćilo da se vjeruje kako se u kamenolomu u Rudnici nalazi masovna grobnica s 250 tijela kosovskih Albanaca.

Na mjestu gdje su počela iskopavanja nalazio se objekt sagrađen nakon sukoba na Kosovu. Zgrada "Kosmet puta" je tokom prethodne sjednice po nalogu srbijanskih istražnih organa uklonjena čime su stvoreni uvjeti za početak iskopavanja i pretrage.

Na Kosovu se još uvijek kao nestalo vodi više od 1.700 lica, od kojih je više od hiljadu Albanaca i nešto više od 500 Srba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije