Marković uputio posljednju opomenu Amfilohiju: Nećemo dozvoliti napade na državu

Anadolija
Marković uputio posljednju opomenu Amfilohiju: Nećemo dozvoliti napade na državu
Foto: Vlada Crne Gore / Duško Marković

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković kazao je da neće dozvoliti izazivanje nereda i napade na državne i policijske službenike.

Marković je pozvao mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da, kako je kazao, ne podstiče nerede.

"Poziv za dijalog je otvoren, a mitropolitu Amfilohiju savjetujem da ne podstiče nezadovoljstvo i nerede i ovo je poslednja opomena u tom smislu. Crna Gora i njene institucije neće dozvoliti izazivanje nereda i napade na državne službenike, policiju i ugrožavanje imovine i ograničavanje prava drugih građana", kazao je Marković novinarima nakon sastanka s članovima Privredne komore Crne Gore.

Komentarišući poziv Mitropolije na dijalog, premijer je rekao da je dijalog praksa Vlade, a posebno o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti. On je podsjetio da je s Amfilohijem razgovarao i tokom dana kada se o Zakonu raspravljalo u parlamentu.

"Mitropolija kuca na otvorena vrata. Zato pozivam sveštenstvo SPC da se vrate u crkve i hramove, da borave u njima, i da građane ne pozivaju na otpor vlastima, jer se iz crkava i hramova i liturgija izlazi na ulice, projektuju se neredi, napadaju se službenici", kazao je Marković.

On je istakao i da je neobjašnjivo što Srbija nije osudila pokušaj paljenja crnogorske zastave u Beogradu kao i što, kako je kazao, neki ministri u Vladi Srbije nekontrolisano vrijeđaju Crnu Goru i njene institucije.

"U Crnoj Gori postoji potpuna sigurnost srpske imovine, srpskih građana, srpskih kompanija. Pogledajte da li se neko okuplja ispred srpske ambasade, da li neko atakuje na zastavu Srbije, i da li su ovdje ugrožene srpske kompanije i zaposleni", tvrdi Marković.

On je istakao da je Crna Gora demokratska država u kojoj političke stranke i svi drugi mogu organizovati proteste kad god ocijene da je to neophodno. Marković je rekao da se protesti moraju organizovati u skladu sa zakonom i odgovarajućim procedurama.

"Svako huliganstvo, svaki atak na državnu imovinu i napad na službena lica biće strogo sankcionisani i neće biti praštanja i milosti. Kada je u pitanju SPC, rekao sam da sveštenstvo treba da se vrati u vjerske objekte. Nema razloga za ovakvu vrstu histerije i manipulacije vjerskim osjećanjima građana, jer iza toga ne stoje stvarni razlozi", istakao je Marković.

Na pitanje zašto Vlada Crne Gore ne potpiše temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) kao sa ostalim vjerskim zajednicama, Marković je rekao da temeljni ugovor nema nikakve veze sa Zakonom o slobodi vjeroispovjesti.

Kazao je da i da je Vlada pokušavala da potpiše ugovor sa SPC, ali da nije bilo saglasnosti. On je pojasnio i da je, na dan održavanja sjednice parlamenta, rekao je Amfilohiju da odmah počnu da rade na zaključenju temeljnog ugovora.

Marković je poručio i da ne napada mitropolita, već govori da se vjerska osjećanja ljudi ne zloupotrebljavaju u političke svrhe.

"Ako mislite da je nakon litije duhovno i vjerski opravdano izaći, lomiti i uništavati društvenu imovinu, vrijeđati i povređivati policajce, onda imam pravo da upozorim i mitropolita i sveštenstvo i svakoga drugoga u Crnoj Gori", istakao je Marković.

Na pitanje da li će nadležni organi reagovati na govor mržnje i pozive na nasilje, Marković je odgovorio je da u svakoj ovakvoj situaciji, prostor dobijaju nedobronamjerni i ekstremni pojedinci.

"Kao predsjednik Vlade se ne bih bavio porukama na portalima. Ono što želim da poručim savjesnim građanima je da budu sigurni da ovdje neće biti nikakvog sukoba", tvrdi Marković. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije