Marković je došao prekasno

Radiosarajevo.ba
Marković je došao prekasno


Posljednji premijer bivše Socijalističke federativne republike Jugoslavije Ante Marković preminuo je u noći sa nedjelje na ponedjeljak u 88. godini.

Poznat kao čovjek koji je pokušao reformirati jugoslavensku privredu i tako zemlju spasiti raspada, Marković je jedna od rijetkih ličnosti sa kraja 80-tih i početka 90-tih koja mnogima ostaje u lijepom sjećanju.

Istoričarka Ljubinka Trgovčević za Radio Slobodna Evropa kaže da će ga se ljudi na prostoru bivše SFRJ sjećati kao čovjeka punog optimizma i sa osmjehom na licu.

“Prva impresija kada se pomene Ante Marković jeste osmeh i veselost koju je nosio sa sobom. Gde god se pojavio bila je reč o razdraganom čoveku punom optimizma koji je širio oko sebe. Ono što je u političkoj sferi bilo interesantno za njega jeste da je taj optimizam koji je imao kao deo svog karaktera pokušao da prenese i na kompletnu jugoslovensku scenu. Nažalost, on se pojavio jako kasno da bi mogao narasle i nabujale nacionalističke tokove i rukovodstva da suzbije i to nametanje i pokušaj nametanja zajedništva, kroz formiranje političke partije za teritoriju čitave bivše SFRJ, bio je zapravo deo tog optimizma koji se tada činio kao poslednja nada”, prisjeća se Trgovčević.

Raif Dizdarević: Protiv Markovića su bili i Tuđman i Milošević

Ona dodaje da je Ante Marković oličavao sjećanja običnih građana bivše SFRJ na dobro vrijeme.

“To je doba kad smo imali visoke plate, kad smo mogli da priuštimo mnogo toga i kad je on deo tog svog optimizma uspeo da prenese na sve nas. U sećanju običnog građanina to je dobro vreme posle kojeg je nastala kataklizma”, pojašnjava Ljubinka Trgovčević, prenosi Slobodna Evropa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije