Marko Perković Thompson na Facebooku fanove pozdravio sa "Za dom spremni"

Radiosarajevo.ba
Marko Perković Thompson na Facebooku fanove pozdravio sa "Za dom spremni"
Arhiv / Marko Perković Thompson

Na stranici Marka Perkovića Thompsona objavljena je videosnimka s koncerta na kojoj Thompson izvodi pjesmu „Bojna Čavoglave“.

„Pozdravljamo Vas sa starim hrvatskim pozdravom kojeg smo s ponosom koristili u Domovinskom ratu. ZA DOM SPREMNI!“, piše na Thompsonovoj stranici na Facebooku.

 

Sporna objava na stranici Marka Perkovića Thompsona  - undefined

FOTO: Screenshot: Sporna objava na stranici Marka Perkovića Thompsona

Samo sat vremena nakon objave, Thompsonov pozdrav lajkale su gotovo dvije hiljade onih koji prate stranicu, a objava je podijeljena više od 130 puta. Oba ta broja rastu iz minute u minutu. Ovu stranicu na društvenoj mreži prati više od 250 hiljada ljudi.

Thompsonova objava na Facebooku došla je samo nekoliko dana nakon što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ponovno komentirala taj pozdrav.

Podsjetimo, upitana smatra li i dalje da je „Za dom spremni“ stari hrvatski pozdrav, Predsjednica je izjavila:

„Da, ja sam počinila grešku kada sam rekla da je 'Za dom spremni' povijesni pozdrav. To nije povijesni pozdrav“, kazala je i objasnila razloge ovakvog stava.

Ranije je presudom Prekršajnog suda od 2. maja 2018. Marko Perković oslobođen optužbe da je 5. avgusta 2017. na koncertu u Slunju izvođenjem pjesme „Bojna Čavoglave“ počinio prekršaj iz članka 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda.

U obrazloženju karlovačke policije stoji da je „također vidljivo kako je nadležni sud utvrdio da prilikom izvođenja navedene pjesme nije bilo narušavanja javnog reda i mira, niti je izvođenje navedene pjesme bilo popraćeno političkim ili drugim porukama kojima bi se uznemiravali građani i na samom koncertu i šire“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije