Mandatar Zaev predstavio kandidate za novu vladu

Fena
Mandatar Zaev predstavio kandidate za novu vladu
Mandatar za sastav nove makedonske vlade Zoran Zaev (SDSM) objavio je imena svih kandidata za ministre.

Novu vladu, u koju osim socijaldemokrata Zorana Zaeva ulaze i ministri iz dvije vodeće albanske stranke, treba potvrditi Sobranje.Treća albanska stranka koja je sudjelovala u pregovorima s mandatarom, pokret Besa, objavila je da neće ući u vladu, ali da je spremna u Parlamentu podupirati kvalitetne reformske prijedloge.

SDSM će, između ostalih, kontrolirati vodeće resore - vanjskih poslova, obrane i finansija, dok će veći albanski partner u vlasti, stranka DUI dobiti ukupno šest mjesta, uključujući i dvije dopremijerske pozicije. Druga albanska stranka, Alijansa za Albance, imat će dva ministra u novoj vladi Makedonije.

Stranke koje su predložile ministre za novu vladu imaju 62 od ukupno 120 zastupnika u Sobranju pa bi potvrda vlade premijera Zorana Zaeva trebala biti samo formalnost. Vjeruje se kako će izbor nove vlade barem djelomično ublažiti političku krizu koja već mjesecima potresa Makedoniju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije