Makendonci vjeruju u EU, Hrvati najveći euroskeptici

Radiosarajevo.ba
Makendonci vjeruju u EU, Hrvati najveći euroskeptici

U najnovijem istraživanju Eurobarometra 24 odsto Hrvata smatra da bi članstvo Hrvatske u EU bilo dobro, 37 smatra da bi to bilo loše, a 35 posto drži da ne bi bilo ni dobro ni loše. Lošije raspoloženje prema Evropskoj uniji postoji još samo u Latviji koja je teško pogođena financijskom krizom, javlja Deutsche Welle. Na dnu, osim Hrvata i Latvijaca, nalaze se Britanci i Mađari koji smatraju da članstvo njihove zemlje nije dobro.

Među kandidatskim zemljama, 62 odsto Makedonaca smatra da bi članstvo u EU bila dobra stvar, 42 odsto Turaka i 23 odsto Hrvata.

U zemljama Evropske unije u prosjeku 53 odsto građana smatra da je dobro što je njihova zemlja članica, a najveći strah imaju prema nezaposlenosti. Tradicionalno najpozitivniji prema EU su građani Luksemburga i Holandije (po 74 odsto), zatim Irci (72 odsto) i građani Slovačke (68 odsto).

Kad je Hrvatska u pitanju, njeni građani smatraju da je najveći problem zemlje kriminal, što misli čak 59 odsto građana, pa tek nakon toga nezaposlenost (50 odsto). Da na području tržišta rada tek slijedi najgore i još veća nezaposlenost vjeruje čak 68 odsto Hrvata dok je među građanima EU-a istog mišljenja 54 odsto. U postupni oporavak vjeruje 38 odsto građana EU-a, a tek 28 odsto Hrvata.

Oko očekivanja za idućih godinu dana samo 11 odsto Hrvata vjeruje u poboljšanje, 57 smatra da će biti lošije dok su građani EU-a ipak optimističniji: 28 odsto očekuje poboljšanje, a tek 31 su pesimistični i očekuju pogoršanje.
 
e-novine.com

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije