Makedonski MUP objavio imena ubica

Radiosarajevo.ba
Makedonski MUP objavio imena ubica

Makedonski MUP objavio je imena i fotografije petorice direktnih izvršilaca ubistva petorice muškaraca kod Smiljkovskog jezera kod Skoplja 12. aprila.

Pored jezera pronašli tijela petorice muškaraca

MUP je objavio fotografije Afrima Ismailovića (32), Agima Ismailovića (33) i Alila Demirija (27) koji su počinioci ubistva, ali je u policijskoj akciji Monstrum priveden samo Agim Ismailović, dok su ostala dvojica u bijegu. Protiv ove trojice podnesene su krivične prijave za terorizam, kao i protiv Fejzija Azirija (54) i Ramija Sejdija (24), koji su označeni kao pomagači, saopštio je makedonski MUP.

Oružje koje je zaplijenjeno u akciji Monstrum je nađeno u nekoliko objekata.

Najveća količina je pronađena kod Feride Bilali (60) iz kumanovskog sela Otlja, u čijoj kući je pronađena municija, kao i ramovi za automatsko i poluautomatsko oružje i za puškomitraljez. Kod nje su pronađene i radiostanice, maskirne uniforme, košulje, amblemi, legitimacije i album fotografija sa oznakama Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), saopćio je MUP. Oružje je pronađeno i u kući Isnija i Ramadana Asanija, oca i sina u skopskom selu Aračinovo. Kod uhapšenog Nazifa Mehmetija (33) pronađen je pištolj, a kod Ibrahima Zajdinija (28) automatska puška, ramovi s municijom, signalni pištolj i jedna bomba kašikara.

Hapšenje ekstremista zbog petostrukog ubistva

Petorici od 20 uhapšenih koji se sumnjiče za peterostruko ubistvo kod Smiljkovskog jezera određen je pritvor od 30 dana, a MUP je za još deset uhapšenih podnio poseban izvještaj Javnom tužilaštvu zbog sumnje da su učestvovali u organizovanju, izvršavanju, pomaganju i prikrivanju krivičnog djela terorizma. Trojica od petorice izvršilaca ubistva prebačeni su sinoć u istražni zatvor u Skoplju, a preostala dvojica se još nalaze u bijegu. Ostaloj desetorici uhapšenih određen je 48-satni pritvor.

Najstarijoj među uhapšenima, 60-godišnjoj Feridi Bilali, u čijoj kući je pronađena najveća količina oružja iz kumanovskog sela Opae, određen je kućni pritvor zbog bolesti, a oduzet joj je pasoš.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije