Makedonija uvodi kastraciju za pedofile

Radiosarajevo.ba
Makedonija uvodi kastraciju za pedofile

Osuđeni pedofili moći će odlučiti: dobrovoljna kastracija i manja zatvorska kazna ili doživotni zatvor; takav izbor neće imati i pedofili koji ponove djelo: hemijska kastracija u njihovu će se slučaju provoditi bez njihova pristanka -  riječ je o novim propisima u Makedoniji.

Makedonija je prva država u regiji koja uvodi hemijsku kastraciju osuđenih pedofila zbog dugogodišnjeg problema s rastućim brojem slučajeva seksualnog zlostavljanja djece i blage kaznene politike koju su provodili makedonski sudovi.

Osim hemijske kastracije, uvode se i strožije zatvorske kazne. S novim izmjenama i dopunama krivičnog zakona, koje je vlada predložila, pedofili u Makedoniji bit će dovedeni u situaciju da donesu tešku odluku: dobrovoljna kastracija i manja zatvorska kazna ili doživotni boravak iza rešetaka.

"Mjera medicinsko-farmakološkog liječenja provodit će se na slobodi u specijaliziranim medicinskim ustanovama nakon što osuđenik odsluži zatvorsku kaznu", najavio je makedonski ministar rada i socijalne politike Dime Spasov.

Naglasio je da se takvo liječenje primjenjuje u SAD-u i drugim zemljama te da nije opasno za ljudsko zdravlje. Riječ je o injekcijama za smanjenje libida koje se primaju svakih šest mjeseci.

Kako je najavljeno, oni koji su osuđeni za pedofiliju, dobit će manje godina zatvora ako pristanu na liječenje. Takav izbor neće imati i pedofili koji ponove djelo. Hemijska kastracija u njihovu će se slučaju provoditi bez njihova pristanka. Prema najavama, sud će procijeniti koliko dugo traje liječenje ili će to biti do kraja života počinitelja.

Prijestupnik koji prihvati kemijsku kastraciju dobit će 40 godina zatvora ako bude osuđen na doživotnu kaznu, 20 godina umjesto dosuđenih 40 ili minimalnu kaznu ako bude osuđen na 20 godina.

Ministar je objasnio kako je glavni cilj nove mjere zaštita djece od najtežih oblika zlostavljanja te da njegovo uvođenje podržava javnost. Makedonija ovim izmjenama ulazi među zemlje kao što su Rusija, Južna Koreja, Moldavija, Danska, Češka, Poljska, Velika Britanija, Francuska i Njemačka gdje je kemijska kastracija ili obvezno medicinsko liječenje dopušteno.

Stručnjaci kažu da se kastracijom neutralizira seksualni nagon kod pedofila te se minimizira mogućnost za zlostavljanje djece.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije