Makedonija: Počeo popis stanovništva

Radiosarajevo.ba
Makedonija: Počeo popis stanovništva

U Makedoniji je u subotu počeo popis stanovništva, domaćinstava i stanova, nakon što je vlada kasno sinoć imenovala novo rukovodstvo Komisije za sprovođenje popisa.

Nakon jučerašnje ostavke predsjednice Državne popisne komisije, potpredsjednika i članova komisije albanske nacionalnosti, vlada je na sjednici kasno sinoć imenovala novo rukovodstvo, čime je omogućeno sprovođenje popisa, javio je Tanjug.

Popis će, kako je saopćeno, provesti 16.608 popisivača, od kojih 7.000 Makedonaca i 3.600 Albanaca, a ostali su pripadnici srpske, turske, vlaške i romske nacionalnosti.

U Makedoniju je u petak pristigao dio evropske posmatračke misije Eurostata, a za danas je zakazana prva pres- konferencija.

Popis je trebao da se održi u aprilu, ali je odgođen zbog prijevremenih parlamentarnih izbora, kao i zbog nesaglasnosti predstavnika turske i albanske nacionalnosti u Komisiji o etničkom sastavu popisnih komisija na terenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije