Makedonija: Opozicija poziva na neposlušnost

Radiosarajevo.ba
Makedonija: Opozicija poziva na neposlušnost

Nakon što je makedonski parlament usvojio budžet uprkos neredima na ulicama Skoplja, u kojima je povrijeđeno najmanje šest osoba, opozicija poziva svoje pristalice na građansku neposlušnost,"opštenarodni ustanak" i "5. oktobar", kao u Srbiji.

Premijer Makedonije Nikola Gruevski rekao da je vlada spremna da odbrani ustavni poredak od svih mogućih scenarija koje sprema opozicija.

Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije Branko Crvenkovski, koji je bivši makedonski premijer i predsednik, izjavio je da nakon današnjih dešavanja u Sobranju poslanici opozicije neće učestvovati u radu parlamenta. On je pozvao pristalice na građansku neposlušnost i najavio "opštenarodni ustanak" i "5. oktobar", kao u Srbiji.

"Makedonija je danas dobila svog Slobodana Miloševića. Prebijani su novinari, poslanici i narod... Od sutra počinje građanska neposlušnost", rekao je Crvenkovski, nakon čega su se pristalice socijaldemokrata razišle.

Koordinator poslaničke grupe SDSMIgor Ivanovski potvrdio je potom da se poslanici iz reda najveće opozicione stranke u Sobranju priključuju građanima koji protestuju na ulicama.

"U parlament više nema vraćanja, parlamenta više nema. Ovu skupštinu više ne priznajemo", rekao je on.

Masovni protesti ispred makedonske skupštine

Makedonski parlament usvojio je danas budžet za 2013. godinu bez prisustva poslanika opozicije. U sali je bilo 68 od 120 poslanika. Sjednica je počela nakon što su pripadnici specijalne policije iz skupštinske zgrade udaljili novinare i poslanike opozicije, koji su pokušali spriječiti raspravu o budžetu.

Zgrada Sobranja od jutros je pod blokadom, pošto ispred nje protestuju pristalice opozicije, ali i pristalice vladajuće koalicije. Iako je policija napravila tampon-zonu između njih, demonstranti su "razmjenjivali" flaše i kamenice.

U incidentima je povrijeđeno nekoliko poslanika opozicije, od kojih su trojica zadržana u bolnici. Povrijeđena su i dva poslanika vladajuće VMRO-DPMNE, javljaju makedonski mediji.

Dio demonstranata, uglavnom poljoprivrednici i studenti, koji su protestovali zbog nastojanja opozicije da onemogući donošenje budžeta i podržali Vladu, prvi su počeli da napuštaju plato ispred Skupštine, dok se grupa koja je došla da podrži opoziciju zadržala ispred zgrade skupštine, zajedno sa liderima opozicionih Socijal-demokratskog saveza Makedonije (SDSM), Liberalno-demokratske partije (LDP) i poslanicima opozicije.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije