Makedonija: Održana regionalna konferencija o sigurnosti na Balkanu

Radiosarajevo.ba
Makedonija: Održana regionalna konferencija o sigurnosti na Balkanu

Predstavnici nevladinih organizacija iz Albanije, Kosova, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije okupili su se u Skoplju, na konferenciji 'Tranzicijski proces sigurnosti na Zapadnom Balkanu - Od mjesta sukoba do sigurnosti', javlja Anadolu Agency (AA).

Stručnjaci koji su razgovarali o tome da li je Balkan sigurno područje za život, a smatraju da su euroatlantske integracije ključne za sigurnost u regiji.

Andeya Bogdanovski ispred nevladine organizacije 'Analytica', kazala je kako tri godine sprovode istraživanja u svim državama regiona, istaknuvši kako je region stabilan.

Ona je rekla kako postignuti dogovor između Beograda i Prištine uveliko doprinosi stabilnosti u regiji, poručivši da se trebaju ukloniti i postojeće prepreke ispred BiH i Makedonije.

Sonja Stojanović Gajić ispred Belgrade Centre for Security Policy (BCSP) je otkrila da se prema istraživanjima ne očekuju novi sukobi između Kosova i Srbije u skorije vrijeme, ali da postoji opasnost od sukoba huliganskih skupina mladih.

Gajić je istakla da je politika važna u formiranju mišljenja javnosti, te kazala kako postoje političke stranke koje nisu na strani mira.

Ispred Centra za sigurnosna istraživanja (CSS) Denis Hacović je kazao kako policija, vojska i diplomati moraju surađivati na međunarodnom nivou kako se ne bi ponovili događaji iz devedesetih godina.

Filip Ejdus iz Beograda rekao je kako balkanske zemlje više ne smatraju da je potrebno ratovanje kako bi se riješili državni problemi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije