Makedonija: Nova vlada stupila na dužnost

Radiosarajevo.ba
Makedonija: Nova vlada stupila na dužnost

Tokom jučerašnje sjednice makedonskog parlamenta nova vlada premijera Nikole Gruevskog, koju čine 25 ministara, zvanično je počela sa radom. Povjerenje novoj vladi izglasano je sa 77 od 83 glasa.

Od 25 ministara 10 će biti ministri bez portfelja. Gruevski je prilikom obraćanja Parlamentu istakao nekoliko tačaka koje će biti njegovi novi prioriteti tokom narednog mandata.


FOTO: Anadolu Agency

On je kazao da će akcenat rada njegove vlade biti na ekonomskom rastu, smanjenju nezaposlenosti, poboljšanju standarda u zemlji, integracija u EU i NATO, borba protiv korupcije, poboljšanje međuetničkog dijaloga, primjena Ohridskog sporazuma te razvoj nauke i obrazovnog sistema, piše Anadolu Agency.

Sa dvije hiljade projekata čije realizovanje stoji u planu nove makedonske vlade planiran je ekonomski rast od 3-6 posto.


FOTO: Anadolu Agency

Kada je riječ o vanjskoj politici Gruevski je kazao da će ona biti fokusirana na integracije u EU i NATO. Grueski je kazao da će njegova vlada i dalje pregovarati s Grčkom oko spora sa imenom Makedonije, budući da se na sjeveru Grčke nalazi istoimena pokrajina.

Međutim, kako je naglasio Gruevski,nema govora o ustavnim promjenama koje bi uključivale promjenu imena zemlje te koje bi dovodile u pitanje makedonski jezik i identitet.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije