Makedonija legalizira upotrebu kanabisa u medicinske svrhe

Radiosarajevo.ba
Makedonija legalizira upotrebu kanabisa u medicinske svrhe

Parlamentarna komisija za zdravstvo odobrila je u utorak izmjenu zakona za kontrolu nad drogama i psihotropnim supstancama, koji bi omogućio upotrebu kanabisa u medicinske svrhe u Makedoniji, javlja MIA.

"Potreba da se izmijeni zakon dolazi od zahtjeva pacijenata koji žele imati opciju da koriste prirodno uzgojene proizvode kanabisa pod strogom supervizijom. Izmjene će omogućiti pacijentima pristup strogo kontroliranim proizvodima i popravit će trenutno stanje kod pacijenata koji koriste neprovjerene proizvode bez nadzora i bez tačno određene doze", kazao je Stojančo Stojkovski, državni sekretar ministarstva zdravstva, koje je predložio izmjene zakona.

Predstavnici vladajuće stranke VMRO-DPMNE, ali i glavne opozicione stranke SDSM, pozdravili su ovaj prijedlog.

Sašo Vasilevski iz VMRO-a rekao je da je članu njegove rodbine dijganosticiran rak i da je koristio derivat kanabisa, koji je kupio na crnom tržištu. Dodao je da podržava legalizaciju sličnih proizvoda.

Alen Georgiev iz SDSM-a je rekao da je ova izmjena trebala biti napravljena ranije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije